U trendu

Nehamer krajem aprila u poseti Srbiji, BiH i S. Makedoniji

BEČ – Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer najavio je danas da će krajem aprila posetiti više zemalja Zapadnog Balkana.

Nehamer je saopštio da će od 27. do 29. aprila boraviti u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji gde će sa svojim resornim kolegama razgovarati o borbi protiv ilegalne migracije.

Cilj putovanja je, prema saopštenju, jačanje saradnje u borbi protiv ilegalne migracije u okviru proteklog leta inicirane „Platforme protiv ilegalne migracije“.

„Austrija je tradicionalno graditelj mostova prema zemljama Zapadnog Balkana. Posebno u vezi borbe protiv ilegalne migracije, krijumčarenja ljudi i organizovanog kriminala neophodno je da imamo tesnu saradnju“, objasnio je Nehamer.

Cilj planiranih razgovora, kaže, je uspostavljanje snažnije saradnje u oblasti povratka ilegalnih migranata, pošto mnogi iregularni migranti nemaju pravo na azil u Austriji ili nekoj drugoj zemlji EU.

„Platforma protiv ilegalne migracije“ sa sedištem u Beču je najavljena na međunarodnoj konferenciji o ilegalnoj migraciji proteklog leta.

U toj platformi, koju je inicirao Nehamer, učestvuje više zemalja EU, među kojima je i Nemačka, te i države Zapadnog Balkana, a planirano je da se uključi i Evropska komisija.

Platforma je, kako ističe Ministarstvo, već započela rad i samo u ovoj godini održala četiri veća skupa umrežavanja na temu vraćanja ilegalaca, upravljanje granicama i azila.

Na čelu te Platforme od 1. januara se nalazi zamenik šefa Fronteksa, Austrijanac Bernd Kerner.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.