U trendu

Nema drugog rešenja nego da se ide na vanredne parlamentarne izbore

PODGORICA – Urednik portala RTCG Marko VeÅ¡ović komentarisao je novonastalu političku situaciju u Crnoj Gori, nakon danaÅ¡njeg kraha dogovora o formiranju nove, 44. Vlade Crne Gore i ocenio da nema drugog reÅ¡enja nego da se ide na vanredne parlamentarne izbore.

„Pregovori su trajali isuviÅ¡e dugo, u takvim okolnostima, razni scenariji su bili mogući, pa i da vlada ne bude formirana, i da se ide na vanredne parlamentarne izbore“, rekao je VeÅ¡ović u izjavi za Tanjug.

Dodao je da se moglo čuti nakon sastanka predstavnika stranaka parlamentarne većine u SkupÅ¡tini Crne Gore da će verovatno da se ide ka objedinjavanju parlamentarnih i predsedničkih izbora, koji bi mogli da budu odrÅŸani krajem marta ili sredinom aprila.

„Čuli smo da su predstavnici nekih partija direktno zahtevali da se ne izjaÅ¡njavaju o ponudi, trebalo im je joÅ¡ vremena, drugi nisu mogli da čekaju. Nema drugog reÅ¡enja nego da se ide na parlamentarne izbore“, kaÅŸe VeÅ¡ović.

Na pitanje zaÅ¡to neke partije nisu bile spremne za izjaÅ¡njavanje o učešću u novoj političkoj vladi, VeÅ¡ović kaÅŸe da je očekivani potez bio sazivanje vanredne sednice parlamenta na kojoj bi bila izglasana nova vlada.

To je, podseća, trebalo da bude oko 20. januara, a zašto toga nije bilo pitanje je o kojem treba da se izjasne premijer Dritan Abazović i predstavnici Socijalističke narodne partije.

„Treba imati u vidu da je postojala snaÅŸna reakcija dela međunarodne zajednice, da se ne ide na glasanje o novoj vladi, već na raspisivanje parlamentarnih izbora, čak je ambsada SAD bila otvoreno za to“, naveo je VeÅ¡ović.

Na pitanje kome ova situacija ide u prilog, a kome ne, Vešović ističe da je to teško reći u ovom trenutku.

Podsetio je da je prema poslednjoj anketi, DPS Mila Đukanović imao manje od 30 odsto podrške.

„Jako je teÅ¡ko sada proceniti, postoje i pitanja predizbornih koalicija… Za očekivati je da se situacija malo raščisti. Ovo je trebalo da bude treća vlada u poslednje dve godine“, dodao je.

Na konstataciju da postoji problem institucionalne krize, odnosno, neizbor sudija Ustavnog suda, VeÅ¡ović kaÅŸe:

„Nisam video ovakve primere u jugoističnoj Evropi. Nakon lokalnih izbora u oktobru postoji većina u Podgorici, ali ne moÅŸe da se dođe do kompromisa političkih subjekata. Bez izbora sudija Ustavnog suda, jako je teÅ¡ko ići na vanredne parlamentarne izbore. Ne verujem da će donosioci odluka biti toliko neozbiljni, verujem da će se u januaru obaviti izbor makar jednog ili dvoje sudija, ali mora se reći da ovde skoro niÅ¡ta nije urađeno na izboru sudstva, nemamo ni predsednika sudstva u punom mandatu… MoÅŸda su izbori prilika da se koliko-toliko dođe do boljeg reÅ¡enja i da Crna Gora nađe izlaz iz situacije“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.