U trendu

Nema garancija da će uključivanje Bugara biti poslednji zahtev Sofije

SKOPLJE – Severnoj Makedoniji je očajnički potrebna kristalno jasna i čista pravna i politička procedura za promenu Ustava, koja dolikuje evropskoj demokratiji, poručo je danas u parlamentu predsednik države Stevo Pendarovski i istakao da nema sistemskog kršenja prava bugarske manjine, ali i da Skoplju niko ne može da garantuje da će uključivanje Bugara u makedonski Ustav biti poslednji zahtev Sofije u procesu pregovora o članstvu u EU.

Pendarovski je u svom godišnjem obraćanju poslanicima rekao da niko ne treba nikoga da pritiska ili uslovljava da glasa protiv svoje volje, ali, pri tome, svi poslanici treba da budu svesni dve stvari.

„Prvo, da sam sadržaj konkretnog predloga, uključivanje Bugara i delova drugih naroda u Ustav, ni na koji način ne uništava makedonski identitet, a drugo, oni koji su danas protiv toga, ako zaista veruju da je EU naš strateški cilj, naša strateška konstanta od 1991. do danas, a ako su danas protiv, kako će oni glasaju za ovu ustavnu promenu kada su na vlasti“, upitao je Pendarovski.

Prema njegovim rečima, otvaranje bugarskih klubova u Severnoj Makedoniji ne doprinosi izgradnji poverenja među građanima.

„Naša obaveza da promenimo Ustav nije vezana za otvaranje bugarskih klubova u Makedoniji, međutim, ostaje utisak da je to tempirana i organizovana aktivnost koja ne doprinosi izgradnji poverenja između Skoplja i Sofije“, kazao je Pendarovski.

Uz tenzije koje su podignute otvaranjem ovih klubova, nažalost, druga strana je, kazao je, izabrala konfrontacijski, a ne kooperativni pristup koji je u potpunosti u skladu sa javnom retorikom bugarskih istoričara u zajedničkoj komisiji koji insistiraju da istorija dominira celokupnom bilateralnom agendom , a ne samo jedan njegov segment.

„Činjenica da nema sistemskog kršenja prava bugarske manjine ne bi trebalo da ograničava njihovu mogućnost da otvaraju klubove gde god hoće i koliko hoće, ali uz striktno poštovanje makedonskih zakona koji su kompatibilni sa evropskim“, naveo je Pendarovski, preneli su skopski mediji.

Istakao je da ne može biti garancija da će uključivanje Bugara u makedonski Ustav biti poslednji zahtev susedne zemlje, u procesu pregovora sa EU.

„Sledeće pitanje i dilema u javnosti je da li mogu postojati garancije da će nam to biti poslednji zahtev u procesu pregovora? Evo poslednjeg primera: Bugarska i Rumunija su već petnaest godina članice Unije, a nedavno im je onemogućen ulazak u šengenski prostor. Ako su dve članice Unije bile blokirane da uđu u jedan od najvažnijih projekata jedinstvenog evropskog prostora, podrazumeva se da zemlji kandidatu koja je tek započela pregovore koji nisu direktni niko ne može dati garancije“, rekao je Pendarovski i istakao:

„Zato u proces treba da uđemo sa poverenjem i fokusiramo se na ispunjavanje kriterijuma koji će našim građanima obezbediti bolji život. Vreme kada smo uspeh u integracijama merili brojem usvojenih zakona je odavno prošlo“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.