U trendu

Nema uslova da se Hrvati uhapšeni u Zambiji zbog trgovine decom, brane sa slobode

LUSAKA – Osmoro građana Hrvatske, koji su u Zambiji uhapÅ¡eni pod sumnjom za pokuÅ¡aj trgovine decom iz DR Konga, nisu ispunili sve sudske uslove kako bi se branili sa slobode, objavio je Index.hr.

Očekivalo se da će četiri privedena hrvatska para danas izaći na slobodu, nakon što su platili kauciju u vrednosti od oko 1.100 dolara i pronašli 16 Zambijaca koji će za njih garantovati, piše zagrebački portal pozivajući se na informacije zambijskog novinara.

Kako se navodi, privedeni Hrvati još uvek nisu regulisali privremeni boravak u toj afričkoj zemlji, što je jedan od uslova za njihov izlazak iz pritvora.

Nakon toga oni bi trebalo da poloÅŸe putne isprave i redovno se javljaju policiji, kako bi sačekali suđenje u Zambiji, a prvo ročiÅ¡te je najavljeno za 23. januar.

U toku su dogovori između privedenih Hrvata i zambijskih imigracijskih vlasti, pa se očekuje da bi ovih dana mogli da izađu na slobodu.

Indeks dodaje da zambijske vlasti decu smatraju şrtvama trgovine ljudima i da su ona smeštena na sigurno mjesto, čija lokacija nije poznata hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Pretpostavlja se da su u nekom objektu zambijskog centra za socijalnu pomoć.

Osmoro Hrvata, odnosno četiri bračna para, uhapšeni su početkom decembra u Zambiji pod sumnjom za trgovanje decom, ali i falsifikovanje dokumenata o usvajanju dece iz DR Konga, zbog čega su već više od 40 dana u pritvoru u gradu Ndoli.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.