U trendu

Nema više glasne muzike na jezeru Bohinj

BOHINJ – Posetioci Alpskog jezera Bohinj više neće moći da koriste predmete za naduvavanje na jezeru, puštaju glasnu muziku na obali, nose kupaće kostime oko crkve Svetog Jovana Krstitelja ili da voze bicikl duž severne obale, odlučilo je opštinsko veće Bohinja.

Iako će veći predmeti na naduvavanje, kao što su plutajući otirači, flamingosi i slične stvari, biti zabranjeni, uređaji koji osiguravaju sigurnost kupača izuzeti su iz ograničenja, prenosi agencija STA.

Kako se navodi, glasna muzika na obali leti povećava nivo buke, neprijatna je za posetioce, narušava mir i prirodni doživljaj jezera.

Da bi se omogućio nesmetan prelaz na nova ograničenja, lokalne vlasti će se usredsrediti na podizanje svesti pre nego što počnu da izdaju novčane kazne sledeće godine.

Dodaje se da su neki članovi opštinskog veća upozorili da bi takva ograničenja mogla da odbiju turiste, dok drugi misle da će komunikacija biti ključna, jer su ta ograničenja neophodna da bi se održao željeni kvalitet turizma.

Iako je jezero deo Triglavskog nacionalnog parka, i dalje će biti dozvoljeno kupanje, jer je glavni cilj da posetioci poštuju životnu sredinu i prirodu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.