U trendu

Nemačka: Iran ne moze da postavlja nove uslove za razgovore

BERLIN – Nemačka je odbila zahtev Irana da Sjedinjene Američke Države oslobode zamrznutu iransku imovinu kao uslov za nastavak nuklearnih pregovora, saopštilo je danas ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu.

„Iran ne može da postavlja nove uslove za nastavak razgovora“, rekao je portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova nakon što je šef iranske diplomatije Hosein Amir-Abdolahijan zatražio da se kao gest dobre volje oslobodi imovina vredna 10 milijardi dolara zamrznuta u SAD, prenosi Rojters.

Tokom mandata bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, SAD su se jednostrano povukle iz sporazuma svetskih sila sa Iranom iz 2015. godine čiji je cilj bio da Iran obustavi razvoj nuklearnog oružja.

Predsednik Džo Bajden želi da obnovi sporazum, ali strane se ne slažu o tome koje korake treba preduzeti i kada, a ključna pitanja su koja ograničenja će Teheran prihvatiti, a koje sankcije će Vašington ukinuti.

„Pozivamo Iran da nastavi razgovore što pre“, rekao je portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova dodavši da očekuje dogovor o konkretnom datumu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.