U trendu

Nemačka neće primati migrante sa beloruske granice

BERLIN – Nemačka neće primati migrante koji su zaustavljeni na belorusko-poljskoj granici, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer posle razgovora sa poljskim kolegom Mariušom Kaminskim.

„Nećemo primati izbeglice. Nećemo pokleknuti pred pritiscima i reći evo vodimo izbeglice u evropske zemlje, jer bi to u osnovi značilo sprovođenje ove perfidne strategije”, poručio je Zehofer na konferenciji za novinare u Varšavi, prenosi Rojters.

On je pojasnio da je reč o neregularnoj i perfidnoj migraciji koju organizuje Belorusija uz podršku Rusije u izvesnoj meri i da Poljaci u ovom slučaju ne štite samo svoje interese, već deluju i u interesu cele Evropske unije.

Svi migranti napustili su danas dva kampa u blizini granice Belorusije sa Poljskom, javila je danas beloruska agencija Belta.

Njih su u grupama od po 70 do 100 ljudi u transportno-logistički centar udaljen kilometar i po od granice sproveli beloruski graničari.

Na granici Belorusije sa Poljskom i baltičkim zemljama od letos je pojačan priliv migranata sa Bliskog istoka i Afrike koji pokušavaju da prodru u zapadnu Evropu.

Zemlje EU okrivile su Minsk za hibridni rat i pozvale na dodatne sankcije Belorusiji, a Lukašenko je poručio da je odgovornost za novonastalu situaciju sa migrantima na zapadnim zemljama, čija je politika, kako je rekao, naterala ljude da beže od rata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.