Nemačka nudi formiranje grupe stručnjaka za izazove NATO

BRISEL – Nemačka je danas pokušala da ublaži francuske brige oko NATO-a nudeći formiranje grupe stručnjaka za ispitivanje bezbednosnih izazova alijanse nakon što je predsednik Emanuel Makron izjavio da je ta vojna organizacija na samrti.

Makronova javna kritika NATO-a, naročito nedostatka američkog rukovodstva, zabrinutost zbog nepredvidive Turske koja je zauzela delove teritorije na severu Sirije bez obaveštavanja svojih saveznika, i potreba da Evropa preuzme veće bezbednosne odgovornosti – uzdrmala je savez, podseća AP.

Na sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a u Briselu, nemački ministar Hajko Mas rekao je da je transatlantski savez sa 29 zemalja „životno osiguranje Evrope“ i da tako treba i da ostane. Istakao je da bi cilj trebalo da bude sprečavanje „tendencije razdvajanja“ unutar NATO-a.

Da bi se osiguralo da se to ne dogodi, mora se ojačati „politička ruka“ NATO-a, rekao je Mas novinarima.

„Trebalo bi da dobijemo savete od stručnjaka, od ljudi koji razumeju ove probleme“, rekao je nemački ministar.

On je odbio da objasni ili komentariše ko bi mogao biti deo ove stručne komisije, rekavši da ga više zanima kako nemački partneri reaguju na predlog. Odgovor Francuske na ponudu trebao bi da pokaže da li se razlike unutar NATO-a mogu premostiti.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg dolazi u Pariz sledeće nedelje, 28. novembra, na razgovor s Makronom. Uoči sastanka u Briselu, Stoltenberg je rekao da je najbolji način da se prevaziđu razlike da se „sedne i razgovara o njima i da se u potpunosti razumeju poruke i motivi“.

Upitan u sredu zašto je Makronov stav razljutio saveznike i da li bi mogao naškoditi NATO-u, Stoltenberg je rekao, ne spominjući Francusku, da „ne postoji način da se negira da postoje neslaganja u pitanjima poput trgovine, klimatskih promena, iranskog nuklearnog sporazuma, a takođe i jednostavno o tome kako se nositi sa situacijom na severoistoku Sirije“.’

On je, ipak, dodao da je neophodno da se te nesuglasice prevaziđu jer je važno i za Evropu i za Sjedinjene Države da ostanu jedinstveni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.