U trendu

Nemačka osudila terorističke napade Hamasa i antisemitske demonstracije na svom tlu (FOTO)

Nemačka je ocenila danas da ispaljivanje raketa ekstremističkog Hamasa na Izrael predstavlja „terorističke napade“ i upozorila da neće tolerisati „antisemitske demonstracije“ na svom tlu.

To je izjavio danas portparol nemačke vlade Štefen Zajbert u vreme kada jačaju sukobi izmedju Izraelaca i ekstremista palestinskog Hamasa na vlasti u pojasu Gaze.

„Radi se o terorističkim napadima sa samo jednim ciljem, neselektivno i arbitrerno ubijanje ljudi i širenje straha“, rekao je Zajbert govoreći o raketiranju Hamasa i dodao da „Izrael ima pravo na legitimnu odbranu od tih napada“.

„To ispaljivanje raketa treba odmah da stane“, rekao je portparol nemačke kancelarke Angele Merkel.

On je takodje osudio antisemitske ispade u zemlji povodom izraelsko-palestinskog sukoba.

„Kogod napadne sinagogu, ošteti jevrejske simbole pokazuje da se ne radi o kritici jedne države, politike jedne vlade, već agresiji i mržnji prema jednoj veri i onima koji joj pripadaju“, rekao je Zajbert na konferenciji za novinare.

„Oni koji koriste ove demonstracije da iskažu svoju mržnju prema Jevrejima krše pravo na demontracije. Naša demokratija neće tolerisati te antisemitske demonstracije“, upozorio je Zajbert.

Centralni savez Jevreja u Nemačkoj u sredu je zatražio bolju zaštitu jevrejskih institucija u zemlji posle paljenja izraelskih zastava ispred dve sinagoge vezano za proteste oko izarelsko-palestinskih sukoba.

U utorak su zapaljene izraelske zastave ispred dve sinagoge u Bonu i Minsteru, a u ponedeljak je policija u Dizeldorfu pozvana kada su nepoznate osobe pokušale da zapale vatru na komemorativnoj ploči na mestu gde je nekad bila sinagoga.

Skupovi za podršku Palestincima predvidjeni su za subotu u Berlinu.

Nakon sve žešćeg raketiranja od Hamasa iz pojasa Gaze, izraelska vojska je razmestila tenkove i druga oklopna vozila duž barijere koja razdvaja Izrael i pojas Gaze, palestinsku enklavu iz koje su se izraelski vojnici povukli 2005. godine.

Izraelska vojska je rano jutros saopštila da su njene snage izvele najjače udare na pojas Gaze od početka sukoba sa ekstremistima na toj palestinskoj teritoriji. U eskalaciji nasilja od ponedeljka sa ekstremistima Hamasa na vlasti u pojasu Gaze stradalo je više od 100 ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.