U trendu

Nemačka: Parlamentarni izbori 26. septembra 2021.

BERLIN – Naredni parlamentarni izbori u Nemačkoj, na kojima će biti izabran novi kancelar nakon dugogodišsnje vladavine Angele Merkel, biće održani 26. septembra 2021. godine, prenosi AP.

Iz kabineta nemačkog predsednika Franka-Valtera Štajnmajera je saopšteno da je datum određen u skladu sa preporukama vlade.

U Nemačkoj se izbori održavaju svake četiri godine. Kancelara bira donji dom parlamenta ili Bundestag, a to se možda neće dogoditi dok ne prođu izbori, jer proces formiranja koalicije može da potraje. Pre tri godine, kada su održani prethodni parlamentarni izbori, bilo je potrebno skoro šest meseci pre nego što je Merkelova položila zakletvu za svoj četvrti mandat.

Angela Merkel je bila kancelarka od 2005. godine. Ona je još pre dve godine rekla da neće tražiti peti mandat i više puta je ponovila da neće promeniti mišljenje.

U ovom trenutku je teško pogoditi ko bi mogao da je zameni, a izbor njenog naslednika će zavisiti od toga koga će vodeće stranke imenovati kao kandidate.

Stranka Merkelove Hrišćansko-demokratska unija biraće svog novog predsednika u januaru, a ta osoba će najverovatnije, mada ne i nužno, biti predložena za kandidata za kancelara.

Socijaldemokratska partija Nemačke odabrala je ministra finansija Franca Olafa za njenog kandidata za kancelara. Istraživanja javnog mnjenja, međutim, pokazuju da ova stranka ima veoma nizak rejting i to niži od stranke Zelenih, koja će najverovatnije sada prvi put imenovati svog kandidata za kancelara.

Glasači će izabrati najmanje 598 poslanika u Bundestagu, a ovaj broj mogao da bi da bude i veći, zbog komplesnog izbornog sistema u Nemačkoj. Naime, on se temelji na proporcionalnoj zastupljenosti, ali glasači takođe direktno biraju lokalne predstavnike. Bundestag trenutno ima 709 poslanika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.