U trendu

Nemačka: Samo 138 od 3.849 evakuisanih su lokalna radna snaga

BERLIN – Nemačka je iz Avganistana evakuisala 4.587 osoba, od kojih su 3.849 Avganistanci, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova.

Međutim, od tih 3.849 Avganistanaca svega 138 su bili lokalna radna snaga koju je koristila nemačka vojska u toj zemlji.

Prema tom podatku, svega 3,6 odsto svih evakuisanih Avganistanaca bili su lokalna radna snaga, a ako se tome pridodaju i članovi porodice onda je to 16,4 odsto.

Nemačka vlada, podseća „Bild“, uvek je govorila da je prioritet akcije evakuacije da se iz Avganistana izbave nemački državljani i lokalna radna snaga, to jest ljudi koji su godinama radili za nemačku vojsku i diplomatsko predstavništvo, i zbog toga im je život ugrožen.

U prošlu sredu je Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke još tvrdilo da je među evakuisanima veliki broj pripadnika lokalne radne snage.

Međutim, u subotu je Ministarstvo, pošto je objavljen interni dokument vlade, ukazalo da je malo lokalne radne snage evakuisano.

Vlada je tada istakla da se radi samo o preliminarnim brojevima.

Međutim, novi podaci Ministarstva unutrašnjih poslova pokazuju da je mali broj lokalne radne snage evakuisan, iako je od nemačke vlade odobrenje na evakuaciju dobilo više hiljade Avganistanaca koji su radili za nemačku vojsku, konstatuje „Bild“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.