U trendu

Nemačka u Austriju vraća sve veći broj migranata

Nemačka svakog dana, od početka ove godine, vraća u Austriju sve veći broj migranata, saopštila je danas policija u Beču.

Policija nemačke pokrajine Bavarska svakodnevno vraća više stotine izbeglica u Austriju, jer ne žele da podnesu molbu za dobijanje azila u Nemačkoj, već u nekoj drugoj zemlji.

Od početka godine svakodnevno je oko 200 izbeglica iz Nemačke proterano u austrijsku pokrajinu Gornja Austrija, sa tendencijom rasta, konstatovala je portparol policije ove austrijske pokrajine Simone Majer-Kirhberger u izjavi agenciji APA.

Samo u nedelju je 260 osoba iz Nemačke vraćeno u Austriju, potvrdila je policijska direkcija Bavarske.

Većina proteranih nisu Sirijci koji imaju dobar izgled na dobijanje azila, već osobe iz Avganistana, Irana, Iraka ili Maroka.

Razlog za vraćanje izbeglica u Austriju je dosledna primena Dablinskih pravila, prema kojima izbeglice bivaju primljeni u jednoj zemlji EU samo ako u njoj žele podneti zahtev za dobijanje azila.

Nakon povratka u Austriju izbeglice mogu, posle nove registracije, da se slobodno kreću i tek nakon šest meseci moraju da se jave policiji za strance u Velsu ili Lincu, gde se odlučuje o njihovoj daljoj sudbini, piše dnevnik „Oberesterajhiše nahrihten“.

Ukoliko postoji mogućnost nudi im se smeštaj, ali kako navodi policija mnogi nemaju potrebe za tim, već koriste druge kontakte da bi našli krov nad glavom.

Oni koji ne podnesu zahtev za dobijanje azila borave ilegalno u Austriji i time krše zakon, i mogli bi biti novčano kažnjeni, odnosno i privremeno privedeni, ukazuje Majer-Kirhberger.

Posle najkasnije 71 sata bili bi ponovo na slobodi, te mnogi, kako je dodala, ponovo pokušavaju da preko Nemačke dospeju, na primer, do Švedske.

S tim u vezi je pokrajinski ministar za azil Rudi Anšober apelovao na saveznu vladu da započne pregovore sa Nemačkom kako bi se zaustavilo vraćanje izbeglica u Gornju Austriju.

Naime, Gornja Austrija je još u decembru ukazivala na ovaj problem, a tada je svega bilo između 50 i 100 izbeglica koje su dnevno vraćane u Austriju.

Od 4. januara Švedska i Danska su pooštrile kontrole na svojim granicama, te puštaju u svoju zemlju samo izbeglice sa važećim dokumentim, nakon čega je Berlin počeo da primenjuje meru vraćanja  u Austriju odakle su ušli u zemlju, onih lica koji ne žele da ostanu u Nemačkoj.

Takođe i austrijske vlasti su počele na austrijsko-slovenačkoj granici sve češće da vraćaju izbeglice koje žele samo da proputuju kroz Austriju i nemaju nameru da u toj zemlji podnesu zahtev za azil.

„Što se tiče ulaska u zemlju i nastavak putovanja ne postoji nikakav automatizam da svako ko želi da proputuje kroz Austriju to i može učiniti“, poručuje portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije Karl-Hajnc Grundbek.

Od početka ove godine austrijske vlasti su vratile 1.652 lica, koja su pokušala da iz Slovenije uđu u Austriju, zbog, kako je objasnila policija, nedostajućih dokumenata ili neverodostojnih navoda podataka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.