U trendu

Nemačka u lokdaunu – šta to konkretno znači?

BERLIN – Nemačka je od danas u strogom lokdaunu, kao što je to učinila u martu kada su restorani, kafići i prodavnice prvi put zatvoreni i javni život u velikoj meri zamro, a sada su ograničenja još stroža.

Sve mere koje su kancelarka i 16 premijera doneli u nedelju biće primenjivane bar do 10. januara.

Kratak, ali strogi lokdaun treba da preokrene stvari, odnosno da smanji broj novozaraženih i broj smrtnih slučajeva, piše DW.

Međutim, ostaje otvoreno pitanje šta će se dogoditi ako broj novozaraženih početkom januara i dalje bude znatno veći od 50 na 100.000 stanovnika u roku od sedam dana.

Mnogi stručnjaci pretpostavljaju da će brojevi ostati visoki i sasvim je moguće da će početkom godine drastična ograničenja biti produžena.

Pet osoba – prijatelja, rođaka ili poznanika i dalje se mogu privatno sastajati, ali samo ako su iz dva domaćinstva. Deca mlađa od 14 godina se ne računaju.

Tokom božićnih praznika od 24. do 26. decembra doći će do laganog popuštanja – tada će biti dozvoljeno da kao gosti dođu najviše četiri osobe „iz najužeg porodičnog kruga“ koje ne pripadaju domaćinstvu.

To znači da će pravilo – maksimalno pet osoba – biti prekršeno u mnogim porodicama.

U odluci od nedelje tačno je navedeno koga smete da primite u kuću – suprugu ili supruga, životnog partnera, najbliže rođake, braću i sestre i njihovu decu, kao i sve osobe koje pripadaju domaćinstvima te grupe ljudi.

I za Božić važi pravilo da se ne računaju deca mlađa od 14 godina. Koliko je veliki strah političara da će zaraze ponovo porasti nakon Božića, pokazuje njihov apel građanima da dobrovoljno smanje kontakte u danima pre Božića, kao neka vrsta preventivne mere.

Posle Božića ponovo važi pravilo pet osoba, dva domaćinstva.

A onda, nekoliko dana kasnije tmurni doček Nove godine – zabrana okupljanja važi 31. decembra i za Novu godinu.

Vatromet je zabranjen na određenim mestima – gde tacno, to će odrediti opštine.

U svakom slučaju, ove godine će biti manje vatrometa, čak i na dozvoljenim mestima jer postoji zabrana prodaje novih pirotehničkih sredstava.

Tamo gđe je broj zaraza posebno visok, savezne pokrajine imaju mogućnost da odu još dalje sa ograničenjima kontakata.

Na primer, Brandenburg, gđe je broj infekcija nedavno naglo porastao, uveo je noćni policijski sat, koji takođe stupa na snagu od sredine sedmice.

Gotovo sve radnje moraće da se zatvore od danas – pored restorana, hotela, kafića i kulturnih institucija, koji su zatvoreni još od početka novembra.

Otvoreni su supermarketi, pijace, trgovina pićima, prodavnice zdrave hrane, apoteke i drogerije. Benzinske pumpe i autoservisi takođe, kao i prodavaonice bicikala. Fizioterapeutima je dozvoljen rad. Pošte ostaju otvorene, banke i štedionice takođe. Restorani će i dalje moći da vrše dostavu po narudžbini.

Ali, pijace za božićne jelke se takođe zatvaraju danas, kao i frizerski saloni. Javno ispijanje kuvanog vina takođe je zabranjeno od danas, kao i javno konzumiranje svih vrsta alkohola.

Ove godine pevanje nije dozvoljeno. Pravila se takođe odnose na sinagoge i džamije. Ankete su pokazale da mnogi ljudi uopšte neće ići u crkvu na Božić.

U staračkim domovima stanovnici i njihovi negovatelji bi trebalo češće da se testiraju, a vlada starijima od 60 godina osigurava zaštitne maske FFP2.

Na mestima gde je broj zaraza posebno veliki, planirano je da posetioci moraju da pokazati negativan test na koronu.

Škole i vrtići su zatvoreni od 16. decembra do 10. januara.

Što to konkretno znači, razlikuje se u zavisnosti od savezne pokrajine. Na primer, u Berlinu kažu da bi trebalo omogućiti „učenje kod kuće vođeno školom“, a za učenike osnovnih škola treba osigurati mogućnost nadzora.

Trgovci na malo, poput prodavnica odeće, nadali su se da će se prema njima postupati velikodušno kao i prema restoranima i kulturnim institucijama koji su zatvoreni već nekoliko sedmica – oni za novembra i decembar od države dobivaju do 75 odsto svoje zarade ostvarene u istom razdoblju 2019. godine.

Međutim, prodavnice koje se sada moraju zatvorit, dobijaju manje – subvenciju samo za fiksne troškove, kao što je zakup.

Tako će to biti tihi, gotovo jezivo tihi praznici, ocenjuje DW i navodi da kancelarka i 16 premijera planiraju da se ponovo sastanu 5. januara kako bi razgovarali o tome kako će se živeti u Nemačkoj nakon 10. januara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.