U trendu

Nemačka: U ponedeljak sveobuhvatan štrajk u saobraćaju

BERLIN – Sindikati u nemačkoj najavili su za ponedeljak sveobuhvatan štrajk u saobraćaju i pozvali 350.000 zaposlenih da obustave rad na 24 sata, a tog dana počinje treća runda pregovora poslodavaca i zaposlenih u javnom sektoru.

Velikim štrajkom upozorenja bez presedana, sindikat železnice i saobraćaja EVG i sindikat zaposlenih u javnom sektoru ver.di hoće u ponedeljak da parališu veliki deo saobraćaja širom Nemačke – uključujući železnički i vazdušni, a delom i vodeni i kopneni saobraćaj, piše DW.

Štrajk u trajanju od 24 sata počinje u ponoć u nedelju 26. marta i trajaće do ponoći u ponedeljka 27. marta, rekli su iz oba sindikata.

Ver.di je na štrajk pozvao 120.000 zaposlenih, a EVG 230.000 zaposlenih u autobuskim firmama i železnici.

S obzirom na raspoloženje zaposlenih u firmama u oblasti saobraćaja, očekuje se visok nivo učešća, rekao je šef ver.di-ja Frank Verneke najavljujući u četvrtak štrajk i dodao da će „efekat biti ogorman“.

Štrajk se odnosi na železnički saobraćaj svake vrste u celoj zemlji.

Dojče ban (DB) uopšte neće funkcionisati.

Predsednik EVG-a Martin Burkert preporučio je putnicima da već u nedelju stignu na svoje odredište što je ranije moguće.

„Zato što definitivno može biti smena koje idu od nedelje uveče do ponedeljka“, rekao je on.

Preduzeće za autoputeve će takođe štrajkovati, kao i uprava za vodu i transport.

To znači da tuneli na putevima će takođe biti obuhvaćni štrajkom. „Mislimo na određene tunele“, rekla je zamenica ver.di Kristin Bel.

Još uvek nije jasno koji su tuneli su u pitanju, ali određeni tuneli će biti zatvoreni.

Ver.di takođe poziva na obustavu rada – na aerodromima i u lokalnom javnom prevozu – u pokrajinama Hesen, Severna Rajna-Vestfalija, Baden-Virtemberg, Saksonija, Donja Saksonija, Rajna-Palatinat i Bavarska.

To znači da su pogođeni svi komercijalni aerodromi, osim u Berlinu.

Na najvećem nemačkom aerodromu u Frankfurtu neće biti putničkog saobraćaja, kao ni u Minhenu.

Uprava frankfurtskog aerodroma Fraport saopštila je u četvrtak da se putnici hitno mole da u ponedeljak ne dolaze na aerodrom.

Neće biti čak ni tranzitnog saobraćaja.

Štrajk će, prema oceni aerodromskog udruženja ADV, pogoditi stotine hiljada putnika. „Oko 380.000 poslovnih i privatnih putnika neće moći da leti“, saopštilo je udruženje.

„Sindikati u Nemačkoj se opraštaju od tradicije da se rešenja postižu za pregovaračkim stolom“, rekao je generalni direktor ADV Ralf Bajsel.

Prema njegovoj oceni, najavljene akcije prevazilaze svaku zamislivu i opravdanu meru i nemaju nikakve veze sa štrajkom upozorenja.

„To je pokušaj da se generalnim štrajkom uvedu francuski uslovi u Nemačkoj“, rekao je Bajsel.

Ovim akcijama sindikat ver.di pojačava pritisak na treću rundu pregovora sa saveznom vladom i lokalnim vlastima, koja počinje u ponedeljak.

Zajedno sa Udruženjem državnih službenika, Sindikat javnog sektora traži 10,5 odsto i najmanje 500 evra više mesečno za 2,5 miliona zaposlenih.

Poslodavci (država) su krajem februara u drugoj rundi pregovora ponudili povećanje plata za pet odsto u dva koraka i jednokratne isplate u ukupnom iznosu od 2.500 evra.

Sindikati su „suočeni sa potpuno neadekvatnom ponudom i zato je važno da pre početka treće runde kolektivnog pregovaranja ponovo stavimo do znanja da naši zahtevi imaju široku podršku među zaposlenima“, rekao je Verneke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.