U trendu

Nemački neonacisti krenuli u odbranu Ukrajine

BERLIN – Nemačke bezbednosne vlasti upozoravaju da je više nemačkih neonacista krenulo na put u Ukrajinu da se priključe borbi ukrajinskih vlasti.

Prema pisanju nemačkih medija, radi se o desetinama ljudi iz desničarsko-radikalnog okruženja, koji su već na borbenim linijama ili imaju nameru da tamo otputuju.

Dvanest neonacista iz Nemačke već se vratilo iz Ukrajine, tvrdi sajt „Cajt“.

Jedan neimenovani portparol Ministarstva unutrašnjih poslova u Berlinu ističe da je jedan manji broj desničarskih ekstremista uključeno u borbe, a da ostatak želi da sa lica mesta izveštava, odnosno navodno da pruža pomoć.

„Bezbednosne snage imaju veliki interes da spreče izlazak iz zemlje ekstremista“, podvukao je portparol Ministarstva, dodajući da je par osoba, koje su službe pratile, sprečeno u odlasku u Ukrajinu.

Mediji podsećaju da je ovaj razvoj veoma škakljiv uzimajući u obzir činjenicu da Kremlj rat pravda „denacifikacijom“ Ukrajine.

Takođe se podseća da je 2013/2014, kada je došlo do svrgavanja proruskog predsednika Ukrajine Viktora Janukovića, više desničarskih grupa osnovano, koje su potom navodno rasformirane.

Pojedini desničari, dodaju mediji, su morali da odgovaraju za ratne zloče u istočnoj Ukrajini, ali ukrajinska vojska u ratu protiv Rusije oslanja se i na „Asov“ bataljon, koji važi kao ultranacionalistički i neonacistički.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar