U trendu

Nemački protest Rusiji zbog navodnih sajber napada

BERLIN – Berlin je Moskvi uputio protest zbog pokušaja da dođe do informacija o nemačkim poslanicima, sa namerom da, kako se sumnja, te podatke iskoristi za širenje dezinformacija pred prestojeće izbore u Nemačkoj, saopštla je danas portparolka Ministarstva inostranih poslova Andrea Sase.

Portparolka je rekla da je haker nazvan „Goustrajter“ (Ghostwritter) „kombinovao konvencionalne sajber napade sa dezinformacijama i operacijama uticaja“ i da se aktivnosti koje su usmerene na Nemačku posmatraju „već neko vreme“, piše AP.

Uoči parlamentarnih izbora u Nemačkoj koji će započeti 26. septembra, bilo je pokušaja krađe identiteta pomoću imejlova, kako bi se prikupili lični podaci poslanika, rekla je portparolka.

„Ovi napadi mogli bi poslužiti kao priprema za operacije uticaja, poput kampanja dezinformacija povezanih sa parlamentarnim izborima“, rekla je Sase novinarima u Berlinu.

„Nemačka vlada ima pouzdane informacije na osnovu kojih se aktivnosti Goustrajtera mogu pripisati sajber napadačima ruske države, posebno ruskoj obaveštajnoj službi GRU“, rekla je ona.

Dodala je da „posmatra ovu neprihvatljivu aktivnost kao opasnost po bezbednost Nemačke i za proces demokratskog donošenja odluka, i kao ozbiljno opterećenje za bilateralne odnose“.

Portparolka je rekla da Nemačka poziva rusku vladu da odmah prekine takvu aktivnost, i da je taj zahtev uputila direktno ruskim zvaničnicima nedavno na sastanku nemačko-ruske radne grupe za bezbednosnu politiku u četvrtak i petak, na kojem je zamenik nemačkog ministra spoljnih poslova Migel Berger pokrenuo to pitanje sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije.

Sase nije želela da komentariše obim napada ili moguću štetu i samo je rekla da su oni „potpuno neprihvatljivi i da nemačka vlada zadržava pravo da preduzme dalje mere“.

Šef nemačke obaveštajne službe je sredinom jula rekao da se od februara njegova agencija fokusirala na pokušaje krađe identiteta na privatnim mejlovima saveznih i državnih zakonodavaca i njihovog osoblja, kao i da je mali broj tih pokušaja bio uspešan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar