U trendu

Neodređena” EU i ”frustrirani” Zapadni Balkan

”BRISEL, 22. juna ( Tanjug) – U Briselu pred sutrašnji samiit EU unapred najavljuju da će Ukrajini i Moldaviji biti odobren status kandidata za članstvo u EU, da i Gruziju očekuje kandidatura kad ispuni uslove Evropske komisije kao i će se detaljno razgovarati o formatu i nadležnostima predložene evropske političke zajednice.

Kada je Zapadni Balkan u pitanju, najvljuje se ”samo” razmena mišljenja o tome kako ”poboljšati poroces proširenja” i unapred odbacuju spekulacije o mogućem dogovoru oko vizne liberalizacije za građana sa KiM ili davanje statusa kandata BiH što je bio zahtev nekolicine zemalja članica, uz ocenu da u BiH ”nisu viđene reforme i napredak u poslednje dve godine”.

Dodaje se da ”postoji optimizam” kada je reč o poslednjem kompromisnom rešenju koje je francuska predstavila za rešavanje spora između Bugarske i Severne Makedonije, a Srbiji se ponavlja poziv za napredak ka normalizaciji odnosa sa Prištinom.

”Namera predsednika Evropskog saveta, Šarla Mišela je da se vidi kako integrisati Zapadni Balkan više još tokom porcesa pristupanja”, poručio je visoki EU zvaničnik u susret sutrašnjeg sastanka.

Na pitanje za konkretizaciju ideje o ”večoj integraciji” regiona sa EU, još tokom porocesa pristupnja, EU zvaničnik, koji je želeo da ostane neimenovan, ocenjuje da nova metodologija pristupanja ”nije donela očekivane rezulate brže integracije”, a da se na sastanku sa lideriima sa Zapadnog Balkana u četvrtak očekuje da se čuju ”njihove ideje o tome šta im je potrebno” u tom cilju.

Zato je, navode u Evropskom savetu, i bio očekivan pozitivan odgovor lidera Srbije, Severne Makedonije i Albanije o prisustvu sutrašnjem sasatnku sa liderima EU 27.

”Njihov dolazak u Brisel na razgovore je prirodni izbor. Bili smo u kontaktu oko ove doluke, ali nije bilo potrebe nikoga da ubeđujemo puno”, kaže EU zvaničnik.

U Briselu kažu i da su svesni ”frustracija” koje postoje na Zapadnom Balkanu u svetlu sve dužeg i komplikovanijeg procesa evrointegracija.

Kažu i da su svesni da bilateralni problemi često znaju da budu važniji u procesu pristupanja nego sprovođenje reformi.

Kažu i da se u okviru brže integracije može razmatrati učešće zemalja Zapadnog Balkna na neformalnim sastancima EU radi bolje koordinacije po pitanjima od zajedničkog ”interesa i izazova” kojih je mnogo.

A na rečima uglavnom i ostaje.

Nacrt zaključaka koje bi EU lideri trebalo da usvoje sutra o Zapadnom Balkanu svojim opštim pominjanjem podrške ”perspektivi EU članstva” Zapadnog Balkana i nekonkretizovanim pozivima za ”napredak u postepenoj integraciji” regiona u EU i ponovljenim pozivima na reforme, samo govori u prilog tome.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar