U trendu

Neozbiljno ako je Marović podnela ostavku zbog Analize MEP

PODGORICA – Premijer crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović ocenio je danas da analiza o Otvorenom Balkanu, koju je pripremilo Ministarstvo evropskih poslova (MEP) ima „određene manjkavosti“ i dodao da bi bilo neozbiljno da je ministarka ovog resora Jovana Marović podnela ostavku zbog ove analize.

Analiza MEP-a objavljena je danas u podgoričkim medijima nakon vesti da je ministarka Jovana Marović podnela ostavku.

Upitan da prokomentariše ostavku potpredsednice vlade i ministarke evropskih poslova Marović, Abazović je rekao da ona nije kriva zbog situacije sa evropskim integracijama Crne Gore.

Abazović je, nakon posete Hidroelektrani Piva, rekao da je zahvalan Jovani Marović na svemu što je uradila kao potpredsednica vlade.

Poručio je da je zastupnik regionalne saradnje i svemu što vodi ka pomirenju.

„Zahvalan sam Marović za sve što je uradila kao potpredsednica vlade. Ne mislim da je kriva zbog sitacije u kojoj se Crna Gora nalazi u pogledu evropske integracije“, rekao je premijer.

Evropska integracija crnogorskog društva je „maraton, ne sprint“, a aktuelna vlada je nasledila mnoge probleme, istakao je Abazović.

„Razumem je sa kolegijalnog aspekta, a da li to ima veze sa analizom o Otvorenom Balkanu, po meni bi bilo bi neozbiljno da ima veze sa tim“, naveo je Abazović, prenele su podgoričke Vijesti.

Smatra da analiza ima određene manjkavosti.

„Mi moramo da imamo jasne podatke. Ne možete da radite analizu Otvorenog Balkana, a da ne kažete koliko je trgovinska razmena porasla između tri članice te inicijative u zadnje tri godine“, naveo je Abazović.

Komentarišući ostavku Marović je rekao i da URA baštini svoje principe. „Nismo tu da štitimo principe nekih drugih“, dodao je.

Abazović je rekao da nema informacije o tome da li će, eventualno, još neko od ministara podneti ostavku, niti ga je, kako je naveo, neko o tome obavestio.

Ocenio je da postoji plan Demokratske partije socijalista (DPS) kako da omasove aktuelne proteste i da im se priključe partije koje to nisu učinile dosad.

„Ko želi da se priključi, neka izvoli. Ništa vladu neće poremetiti, možda će napraviti i neku uslugu, jer ćemo neke stvari, koje sada kaskaju, jer nemaju svi istu energiju i motivaciju, možda i ubrzati. Postoji ‘plan B’ za svaku stvar, ne mislim da će to uticati na kvalitet rada“, kazao je premijer.

Centar za gradansko obrazovanje (CGO) saopštio je ranije danas da je Analiza MEP-a uklonjena sa zvanične stranice ovog ministarstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.