U trendu

Neredi izbili na svetilištu u Jerusalimu zbog posete izraelskog poslanika

Izraelski poslanik ultranacionalista Itamar Ben-Gvir je danas u pratnji desetina svojih pristalica došao na najosetljivije sveto mesto u Jerusalimu, što je navelo Palestince da bacaju kamenice i petarde na izraelske policajce razmeštene u blizini.

Neredi su izbili uoči marša izraelskih ultranacionalista planiranog za popodne kroz muslimanski kvart jerusalimskog Starog grada.

Oko 3.000 izraelskih policajaca angažovano je da se danas brine o redu i miru u Jerusalimu.

Izraelski lideri kažu da će maršom biti obeleženo osvajanje istočnog Jerusalima, uključujući Stari grad, u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Oni tvrde da će čitav Jerusalim ostati večna prestonica Izraela, a Palestinci nameravaju da taj deo Jerusalima bude glavni grad njihove buduće države i marš smatraju provokacijom.

Prošle godine je takav marš izazvao 11-dnevni rat Izraela i ekstremista u pojasu Gaze.

Neredi su danas izbili na mestu svetom i za Jevreje i za muslimane.

Tamo se nalazi džamija Al-Aksa, treća po značaju u islamu. To je takodje najsvetije mesto za Jevreje koji ga zovu Brdo hrama jer su se tamo nalazili biblijski hramovi.

Nesporazumi o pravu na svetilište izazvali su više puta nasilje izmedju dva naroda.

Itamar Ben-Gvir predvodi malu opozicionu ultranacionalističku stranku i sledbenik je pokojnog rabina Meira Kahane, čija je stranka bila zabranjena.

Palestinci su za vreme njegove posete uzvikivali „Bog je velik“ , a on je u pratnji izraelske policije takodje vikao:“Jevrejski narod živi“.

Grupe Palestinaca koje su se zabarikadirale u džamiji su kasnije počele da bacaju kamenice i petarde u pravcu policajaca koji nisu odmah odgovorili.

Marš će ove godine biti održan u vreme pojačane napetosti. U proteklim mesecima izraelski policajci su se više puta sukobili sa palestinskim demonstrantima na svetilištu i rasterivali ih gumenim mecima i šok bombama.

U isto vrme najmanje 19 ljudi su ubili palestinski napadači u Izraelu i na Zapadnoj obali, a više od 35 Palestinaca poginulo je u izraelskim vojnim operacijama na okupiranoj Zapadnoj obali.

Mnogi ubijeni su bili palestinski ekstremisti, ali je ubijeno i nekoliko civila, uključujući dugogodišnju novinarku Al Džazire Širin Abu Akleh.

Na osnovu statusa kvo jevrejski vernici mogu da posećuju svetilište, ali im nije dozvoljeno da se tamo mole.

U proteklim godinama medjutim sve više Jevreja posećuje Brdo hrama i neki se tamo tiho mole, što je izazvalo bojazan Palestinaca da Izrael namerava da preuzme kontrolu nad svetilištem.

Izrael to poriče tvrdeći da je posvećen statusu kvo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.