U trendu

Neredi zbog predloga američke pomoći koji je pred Parlamentom Nepala

Vlada Nepala predstavila je danas Parlamentu na glasanje spornu američku pomoć od pola milijarde dolara, što je izazvalo novi sukob demonstranata i policije ispred zgrade zakonodavnog tela.

Stotine demonstranata okupljenih ispred Parlamenta gadjale su policajce kamenicama u pokušaju da probiju barikade od bodljikave žice.

Policija je odgovorila silom i demonstrante tukla bambusovim palicama, koristeći suzavac i vodene topove. Povredjenih ima na obe strane.

Dve komunističke partije koje su deo koalicione vlade tvrde da će uslovi u sporazumu o grantu prevagnuti nad nepalskim zakonima i ugroziti suverenitet zemlje.

Navode da je to deo indo-pacifičke strategije Vašingtona čije bi vojne komponente mogle da dovedu vojnike SAD u Nepal.

Američki zvaničnici nedavno su razgovarali sa nepalskim liderima da bi ih uverili da se grant odnosi samo na razvoj Nepala, za izgradnju dalekovoda i poboljšanje puteva.

Nepalski ministar za informacije Gjanendra Bahadur Karki predstavio je predlog Parlamentu, dok je nekoliko poslanika negodovalo.

Očekuje se da će rasprava u parlamentu trajati nekoliko dana.

Rasprava je prvobitno planirana za prošlu sredu, ali je odložena zbog neslaganja medju partijama i sukoba demonstranata i policije ispred parlamenta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.