U trendu

Nespremnost SAD da ukine sve sankcije Iranu

TEHERAN – Nespremnost Sjedinjenih Američkih Država da ukinu sve sankcije Iranu glavni je, kako je naveo visoki neimenovani zvaničnik iranskog Ministarstva spoljnih poslova, izazov za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, javljaju danas iranski mediji.

Kako navodi agencija Rojters, indirektni razgovori između Vašingtona i Teherana o ponovnom uspostavljanju nuklearnog sporazuma prekinuti su u petak, a obe strane su rekle da će se oni nastaviti sledeće nedelje.

„Jasno je da je nespremnost Vašingtona da u potpunosti odustane od sankcija glavni izazov napretku pregovora“, rekao je neimenovani iranski zvaničnik, prenela je iranska novinska agencija Tasnim.

Kako je naveo zvaničnik, dogovor je na dohvat ruke, ukoliko američka vlada odustane od kampanje pritiska i ako evropske stranke pokažu fleksibilnost i političku volju u razgovorima, prenosi agencija Rojters.

Pregovori su nastavljeni posle petomesečne pauze izazvane izborom predsednika Irana Ebrahima Raisija.

Prema tom paktu, Teheran je ograničio svoj nuklearni program u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija SAD, EU i UN.

Međutim, bivši američki predsednik Donald Tramp je odustao od sporazuma 2018. godine i ponovo uveo oštre sankcije Teheranu, što je navelo Iran da prekrši nuklearna ograničenja dogovorena u sklopu pakta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.