U trendu

Netanijahu o Iranu: Nije vreme za razgovore, već za pritisak

JERUSALIM – Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozvao je danas svetske sile da ne pokrenu dijalog sa Iranom, nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio mogućnost sastanka sa iranskim kolegom s ciljem rešenja krize oko nuklearnog programa Teherana i uvedenih sankcija.

„Nije vreme za razgovore sa Iranom. Ovo je vreme za pojačanje pritiska na Iran“, rekao je novinarima Netanijahu na aerodromu pre poletanja za London.

Ova izjava Netanijahua jedna je od retkih koja je u suprotnosti sa Trampovom oko iranskog nuklearnog pitanja, konstatuje Rojters.

Tramp je u sredu ostavio otvorenu mogućnost sastanka sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem na predstojećoj Generalnoj skupštini UN u Njujorku.

„Sve je moguće. Oni bi želeli da mogu da reše svoj problem“, kazao je Tramp.

Teheran je odbacio mogućnost pregovora sa Vašingtonom ukoliko Tramp ne odustane od sankcija koje je uveo posle povlačenja iz iranskog nuklearnog sporazuma, kojem se i Netanijahu protivio.

Iran je saopštio da će od petka početi sa razvojem centrifuga radi ubrzanja obogaćivanja uranijuma, što je još jedan korak u smanjenju poštovanja obaveza iz sporazuma postignutog sa svetskim silama.

Netanijahu će se u Londonu sastati sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom i američkim ministrom odbrane Markom Esperom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar