U trendu

Netanijahu: Smotričova izjava o „brisanju“ palestinskog sela neprikladna

TEL AVIV – Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da je poziv ekstremno desničarskog izraelskog ministra finansija Bezalela Smotriča da se jedno palestinsko selo „izbriše“, bio neprikladan.
Netanijahu je na taj način pokušao da ublaži negodovanje međunarodne zajednice zbog te Smotričove izjave, preneo je Rojters.
Netanijahu je takođe odbio kritiku ministra finansija koju su uputili svetski zvaničnici, optužujući strane sile da se ne zalažu za smanjenje nasilja palestinskih militanata koji su 26. februara ubili dvojicu braće Izraelaca u selu Huvara na okupiranoj Zapadnoj obali što je izazvalo proteste i nasilje naseljenika.
„Još čekam da čujem osudu od palestinske vlasti za ubistvo braće Janiv“, napisao je Netanijahu na Tviteru, napominjući da Izrael očekuje od međunarodne zajednice
da insistira da palestinska uprava osudi taj napad.
Netanijahu je istakao da međunarodna zajednica ne samo da nije to uradila, već da nastavlja da zatvara oči pred, kako je rekao, divljim huškanjem palestinske uprave.
Smotrič je prošle sedmice rekao da „treba izbrisati Huvaru“.
Američki Stejt department ocenio je da je Smotričova izjava neodgovorna i, kako je navedeno „odvratna“ i pozvao Netanijahua da je odbaci.
Visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk rekao je da je Smotrič svojom izjavom podstakao na nasilje
Smotrič je ponudio ostavku u subotu, priznao je da je pogrešio, ali bez izvinjenja.
Smotrič bi trebalo da se pojavi na sastanku Razvojne korporacije za Izrael 12. marta na kojem je najavljeno učešće visokog člana američkog Stejt departmenta.
Portparol Stejt departmenta Ned Prajs napisao je u četvrtak na Tviteru da SAD osuđuju palestinsko podsticanje na nasilje, kao i provokativne izjave ministra Smotriča koje takođe podstiču na nasilje.
„Imperativ je da Palestinci i Izraelci rade zajedno na uspostavljanju mira.“, naveo je Prajs.
Braća ubijena u Huvari bila su iz obližnjeg jevrejskog naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, a nekoliko sati posle tog ubistva naseljenici su se pobunili u Huvari i tada je ubijen jedan Palestinac, dok je na desetine povređeno, a kuće i automobili su zapaljeni.
Izrael je uhapsio 10 osumnjičenih za nerede.
Najmanje 62 Palestinca, uključujući militante i civile, ubijeni su od početka ove godine, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.
Izrael je saopštio da je u istom periodu u palestinskim napadima poginulo 13 Izraelaca i jedna turiskinja iz Ukrajine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.