U trendu

Netanijahuovi protivnici hoće da formiraju vladu jedinstva

TEL AVIV – Lider male konzervativne stranke „Jamina” Naftali Benet izjavio je danas da će pokušati da formira vladu jedinstva sa protivnicima premijera Benjamina Netanijahua.

Današnja Benetova najava ključni je korak ka okončanju Netanijahuove 12-godišnje vladavine, ocenjuje AP.

Na konferenciji za novinare na nacionalnoj televiziji, Benet je rekao da će raditi na formiranju vlade jedinstva sa opozicionarom Jairom Lapidom, liderom centrističke stranke „Ješ atid“.

„Nameravam da učinim sve što je u moji moći da formiram vladu nacionalnog jedinstva zajedno sa mojim prijateljem Jairom Lapidom, kako bismo, ako Bog da, zajedno spasili zemlju od turbulencija i vratili Izrael na pravi put“, rekao je Benet.

Rekao je da je doneo odluku da spreči zemlju da održi pete uzastopne izbore za nešto više od dve godine.

Rok za zaključenje dogovora je sreda.

Benet, verovatno sledeći premijer Izraela, milioner je koji je sam stvorio bogatstvo i koji “sanja o aneksiji većine okupirane Zapadne obale”, piše Rojters.

Prema njegovim rečima, stvaranje palestinske države za Izrael bilo samoubistvo, iz bezbednosnih razloga.
Sin američkih imigranata, Benet (49), pripada generaciji mlađoj od 71-godišnjeg premijera Benjamin Netanijahua, lidera sa najdužim stažem u Izraelu.

Bivši komandos, Benet je svog najstarijeg sina nazvao po Netanijahuovom bratu Joniju, koji je ubijen u izraelskoj raciji za oslobađanje otetih putnika na ugandskom aerodromu Entebe 1976. godine.

Benet je imao dug i često klimav odnos sa Netanijahuom, a između 2006. i 2008. godine bio je zaposlen kao viši pomoćnik tadašnjeg opozicionog lidera pre razlaza zbog navodnih nesuglasica, navodi Rojters.

On je 2013. godine obnovio stranku koja se zauzima za jevrejske doseljenike i obavljao funkciju ministra odbrane, kao i obrazovanja i ekonomije u raznim Netanijahuovim vladama.

Benet, rođen u izraelskom gradu Haifi u porodici imigranata iz San Franciska, izjašnjava se kao umereno ortodoksni religiozni Jevrejin.

Živi sa suprugom Gilat, poslastičarkom, i njihovo četvoro dece u bogataškom predgrađu Tel Aviva Ranani, navodi Rojters.

Poput Netanijahua, Benet tečno govori engleski jezik sa američkim akcentom i proveo je deo svog detinjstva u Severnoj Americi.

Dok je radio u visokotehnološkom sektoru, Benet je studirao pravo na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu.

On je 1999. godine osnovao sopstveno preduzeće, a zatim se preselio u Njujork, prodavši na kraju svoju softversku kompaniju za borbu protiv prevara Siota američkoj bezbednosnoj firmi RSA za 145 miliona dolara 2005. godine.

Nakon što je Izrael u martu održao četvrte izbore u poslednje dve godine, Benet, koji vodi krajnje desničarsku stranku Jamina, rekao je da bi peti izbori predstavljali nacionalnu propast i ušao u razgovore sa blokom levog centra koji čini glavnu opoziciju Netanijahuu.

Zagovornik liberalizacije ekonomije, Bennet je izrazio podršku smanjenju vladine birokratije i poreza.

Za razliku od nekih svojih bivših saveznika iz religiozne desnice, Benet je relativno liberalan po pitanjima kao što su prava homoseksualaca i odnos između vere i države u zemlji u kojoj ortodoksni rabini imaju jak uticaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.