U trendu

Netanjahu i Ganc u Beloj kući, objaviće se mirovni plan?

JERUSALIM – Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i njegov glavni politički rival Beni Ganc posetiće uskoro Vašington da bi razgovarali o „mirovnim izgledima“ s Palestincima, najavio je danas tokom posete Jerusalimu američki potpredsednik Majk Pens.

On je to izjavio posle sastanka s Netanjahuom, što je pokrenulo spekulacije da se Bela kuća, posle izvesnog odlaganja, konačno priprema da obelodani dugoočekivani mirovni plan za Bliski istok.

„Upravo smo završili razgovor o planovima za sledeću nedelju“, rekao je Pens posle susreta s Netanjahuom u američkoj ambasadi u Jerusalimu.

On je naveo da mu je predsednik Donald Tramp rekao da pozove Netanjahua da dođe sledeće nedelje u Belu kuću da bi se razgovaralo o „regionalnim pitanjima i mirovnim izgledima u Svetoj zemlji“.

Netanjahu je zatražio i da Ganc bude pozvan, naveo je Pens, dodajući da su obojica pristala da dođu.

Netanjahu je rekao da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv.

„Nemamo boljeg prijatelja od predsednika Trampa. Sa ovim pozivom, smatram da predsednik želi da ponudi Izraelu mir i bezbednost koju zaslužuje“.

Kanal 12 je pozivajući se na neimenovane izraelski zvaničnike, objavio da se očekuje da će plan biti izuzetno naklonjen Izraelu i da predviđa njegovukontrolu nad većim delom okupirane Zapadne obale.

Istovremeno je u Vašingtonu potvrđeno da će Netanjahu u utorak posetiti SAD.

U saopštenju Bele kuće se navodi da je i Ganc prihvatio poziv Trampa da poseti Vašington, ali bez preciziranog datuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.