U trendu

Netanjahu: Izrael zna kako da se brani od ubilačkog režima Irana

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odgovorio je večeras na izjavu predsednika Irana Hasana Rohanija da je Izrael „kancerogeni tumor“, ocenivši da ta kletva poziva na uništenje jevrejske države i pokazuje zašto bi zemlje sveta trebalo da se pridruže sankcijama.

Netanjahu je ponovio svoj stav da svetske sile moraju da pojačaju borbu protiv Teherana i potrebu „da se pridruže sankcijama protiv iranskog terorističkog režima koji preti njima takodje“, preneli su izraelski mediji.

„Izrael zna vrlo dobro kako da se brani od ubilačkog iranskog režima“, dodao je izraelski lider.

U govoru na godišnjoj Konferenciji islamskog jedinstva, Rohani je rekao da je „jedan od zloslutnih rezultata Drugog svetskog rata bilo formiranje kancerogenog tumora u regionu“.

On je nazvao Izrael „lažnim režimom“ koji su uspostavile zapadne zemlje, preneo je Asošiejted pres.

Lideri Irana često kritikuju Izrael i predvidjaju nestanak te zemlje, ali Rohani, relativno umeren političar, retko koristi takvu retoriku.

Iran podržava ekstremističke grupe u regionu, libanski Hezbolah i palestinski Hamas, koje obećavaju uništenje Izraela. Iran nikad nije zapretio napadom na Izrael, ali je obećao da će uzvratiti ako bude napadnut. Izrael smatra Iran egzistencijalnom pretnjom.

Kako bi zaštitile Izrael, SAD održavaju bliske veze s muslimanskim državama na Bliskom istoku, naveo je Rohani, očigledno misleći na glavnog iranskog rivala Saudijsku Arabiju i na Ujedinjene Arapske Emirate.

On je rekao da je povinovanje američkom pritisku ravno „izdaji“.

Predsednik SAD Donald Tramp u novembru je ponovo uveo sankcije Iranu ukinute na osnovu nuklearnog sporazuma te zemlje s velikim silama iz 2015. godine iz koga se povukao u maju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar