Netanjahu odbacio regionalnu mirovnu inicijativu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu potvrdio je danas da se tajno sastao sa bivšim državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, egipatskim predsednikom Abdel Fatahom al-Sisijem i jordanskim kraljem Abdulahom i da je on taj sastanak, održan pre godinu dana u jordanskom gradu Akaba podstakao, ali i da je odbacio Kerijev plan za regionalnu mirovnu inicijativu, prenose svetski mediji.

Plan je podrazumevao priznanje Izraela kao jevrejske države i obnovu pregovora sa Palestincima uz podršku arapskih zemalja.

Netanjahu je smatrao da plan ne bi odobrila njegova vladajuća koalicija.

To je suprotno cilju koji on postavlja da se regionalne sile uključe u rešavanje decenijskog sukoba između Izraela i Palestinaca, navodi agencija AP.

Detalji plana obelodanjeni su u razgovoru novinara izraelskog lista Harec sa nekadašnjim visokim zvaničnicima u administraciji bivšeg predsednika SAD Baraka Obame.

Mnogi izraelski političari reagovali su na izveštaj Hareca. Lider opozicije i partije Cionističke unije Isak Hercog kritikovao je Netanjahua na svom Tviter nalogu, ocenivši da će „istorija definitivno presuditi o veličini mogućnosti, kao i veličini propuštene mogućnosti“.

Hercog je inače za taj sastanak saznao početkom marta prošle godine, nekoliko dana nakon što je održan. Služio je kao osnova za razgovore koje je tada vodio s Netanjahuom o formiranju vlade jedinstva. To se nije desilo, pošto je Netanjahu odlučio da u koaliciju dovede nacionalističku partiju Izrael naš dom i njenog vođu Avigdora Libermana postavi za ministra odbrane.

Poslanik iz ultradesne partije Jevrejski dom Becalel Smotrič napisao je, takođe na Tviter nalogu, da je izbijanje samita na videlo pokazalo važnu ulogu njegove stranke i da će „ona nastaviti da brani državu Izrael i cionizam i spreči ulaženje u avanture“.