U trendu

Netanjahu pozdravio sklapanje sporazuma sa Marokom

JERUSALIM – Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozdravio je sporazum o normalizaciji odnosa s Marokom sklopljen uz posredstvo SAD i najavio da će između dve zemlje biti uspostavljeni direktni letovi i diplomatski kontakti, javlja Rojters.

Viši američki državnik navodi da je američki predsednik DonaldTramp sporazum sklopio u telefonskom razgovoru s marokanskim kraljem Mohamedom VI.

U sklopu dogovora,Tramp se složio da prizna suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom. Maroko u Zapadnoj Sahari već decenijama vodi spor sa pokretom Front Polisario koji podržava Alžir, a koji teži uspostavljanju nezavisne države na ovoj teritoriji.

Sporazum predviđa uspostavljanje diplomatskih i zvaničnih kontakata između Maroka i Izraela, letove kroz vazdušni prostor ovih zemalja, kao i direktne letove.

Maroko je četvrta arapska zemlja koja je u poslednja cettiri meseca sklopila sporazum o normalizaciji odnosa sa Izraelom, nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Sudana.

El Al Izrael Erlajns je danas saopštio da razmatra mogućnost uvođenja direktnih letova između Izraela i Maroka, nakon sklapanja sporazuma o normalizaciji odnosa između dve zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.