U trendu

Netanjahu protiv originalne arapske mirove inicijative

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je ministrima iz svoje konzervativne partije Likud da nikada neće prihvatiti orginalnu arapsku mirovnu inicijativu kao osnovu za pregovore Izraela i Palestinaca, prenose danas izraelski mediji, pozivajući se na izvore na sastanku.

„Ako arapske zemlje prihvate činjenicu da je potrebno da prerade predlog Arapske lige u skladu sa promenama koje Izrael traži, onda možemo razgovarati. Ali ako donesu predlog iz 2002. i definišu ga kao ‘uzmi ili ostavi’- mi ćemo odabrati da ga ostavimo“, rekao je Netanjahu.

On je objasnio da je pozitivan deo plana volja arapskih zemalja da postignu mir i normalizaciju odnosa s Izraelom. U drugu ruku negativni elementi uključuju zahtev da se Izrael povuče na granice pre 1967. godine na Zapadnoj obali i napusti Golansku visiju, kao i da pristane na povratak palestinskih izbeglica.

Arapska liga je 2002. godine usvojila mirovni plan Saudijske Arabije u kome se navodi da će arapske zemlje potpisati mirovne sporazume s Izraelom i uspostaviti diplomatske odnose, ukoliko ta zemlja postigne dogovor sa Palestincima o osnivanju palestinske države zasnovane na granicama iz 1967. s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom uz razmenu teritorije i pravedno dogovoreno rešenje za izbeglice, podseća izraelski list Harec.

Pre dve nedelje, nakon što je novi izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman položio zakletvu, Netanjahu je govorio novinarima pozitivno o arapskoj inicijatavi ali je tražio promene.

„Želim da objasnim da sam posvećen postizanju mira sa našim palestinskim susedima i svim našim susedima. Arapska mirovna inicijativa uključuje pozitivne elemete koji mogu da pomognu oživljavanju konstruktivnih pregovora sa Palestincima. Mi smo spremni da vodimo pregovore sa svim arapskim zemljama o ažuriranju predloga kako bi odrazio dramatične promene u našem regionu od 2002, ali održao cilj o kome smo se dogovorili o dve države za dva naroda“, rekao je on.

Netanjahu je više puta tokom godina pominjao tu mirovnu inicijativu, ali je uvek ponavljao da se nada otvorenosti za promene.

Saudijski ministar spoljnih poslova Adel al-Džubeir je jedan od onih koji odbacuju Netanjahuov predlog da arapske zemlje izmene originalni predlog.
„Zašto bi se arapska mirovna inicijativa menjala?“ odgovorio je on na pitanje Hareca na nedavnom skupu šefova diplomatija u Parizu.

On je dodao da ne podržava pristup da bi predlog valjalo menjati da bi odgovarao Izraelu.

„Arapske nacije nikada nisu povukle svoju podršku inicijatiivi“, rekao je on, naglasivši da su je više puta ponovo potvrdile od 2002. godine i da ostaje stabilna osnova za okončanje sukoba.

I više od toga arapske zemlje i ostatak sveta veruju da je predlog i dalje najbolja opcija za rešenje i samo mogu da se nadaju se da će ga Izrael takodje privhatiti, rekao je saudijski ministar.

Izraelsko – palestinski mirovni pregovori, vodjeni pod sponzorstvom SAD, doživeli su krah aprila 2014. godine. Izrael je nedavno odbacio nastojanja Francuske da se ti pregovori ožive na medjunarodnoj mirovnoj konferenciji koja bi se do kraja godine održala u Parizu. Pomenuti skup u glavnom gradu Francuske bio je priprema za to.

Netnjahu se medjutim i dalje zalaže za direktne pregovore sa Palestincima i tvrdi da je spreman da se sastane sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom bilo gde i bilo kada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.