U trendu

Netanjahu se dogovorio s Plenkovićem o prodaji izraelski borbenih aviona

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu i hrvatski premijer Andrej Plenković dogovorili su se o nastavku postupka prodaje oko 30 izraelskih aviona tipa „F-16s“ Hrvatskoj u vrednosti od, kako se procenjuje, pola miliona dolara, javljaju izraelski mediji.
Dogovor je postignut u četvrtak na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, potvrdio je danas kabinet izraelskog premijera.
Medjutim, prodaja navodno još uvek zavisi od ispunjenja uslova tendera u Hrvatskoj i takodje je potrebno odobrenje SAD, jer Vašington proizvodi te avione.
Izrael je tražio kupca za svoju zastarelu flotu koju su vazduhoplovne snage prestale da koriste više godina, javlja Hadašot njuz.
Oko 30 starih aviona prestalo je da leti poslednjih godina.
Netanjahu je jutros doputovao kući iz Davosa, posle dva dana intenzivnih sastanaka s predsednikom SAD Donaldom Trampom, predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predsednikom Ruande Polom Kagabeom i premijerom Hrvatske. On je pred polazak sumirao te sastanke jednostavno rekavši da su „ovi dani dobri za Izrael“.
Izraelski mediji takodje navode da Hrvatska razmatrala planove o kupovni izraelskih aviona kako bi zamenila svoju flotu od 12 borbenih aviona sovjetske proizvodje Mikojan MIG-21. Planirano je da se izraelski avioni izruče do kraja 2020. godine.
Pojedini izraelski listovi prenose izveštaje hrvatskih medija da je Izrael izmenio početnu ponudu zbog jake konkurencije iz Švedske, nudeći da Hrvatsku snabde avionima „F-16 C/D“ koji se još uvek koriste, kao i starijim tipovima „F16A/B“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.