U trendu

Netanjahu: Spreman sam za mirovne pregovore sa Palestincima

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izrazio je spremnost da pregovara sa Palestincima o miru, apelujući na njih da „ne propuste još jednu deceniju u pokušaju da unište Izrael“.

„Izrael je spreman za pregovore, ja sam spreman za pregovore i verujem da se mnoge arapske zemlje nadaju da ćemo ući u takve pregovore sa Palestincima“, rekao je Netanjahu na unapred snimljenom videu emitovanom jutros na virtuelnom samitu koji je organizovala grupa „Hrišćani ujedinjeni za Izrael“.

Govoreći o nameri da se uspostavi suverenitet Izraela nad delovima Zapadne obale Netanjahu je ocenio da se time „neće umanjiti šanse za mir već će to doprineti miru“.

„Vizija predsednika SAD (Donalda Trampa) konačno donosi kraj iluziji o rešenju (po modelu) dve države i poziva na realistično rešenje dve države“, rekao je Netanjahu učesnicima konferencije, ocenivši da bi Palestinci trebalo da podržavaju Trampov stav o miru.

Zvanična debata o aneksiji počeće u izraelskom parlamentu 1. jula, navode izraelski mediji.

Netanjahu je obećao da će anektirati stratešku dolinu Jordan i sva jevrejska naselja, što čini oko 30 procenata Zapadne obale, u skladu sa Trampovim bliskoistočnim planom predstavljenim u januaru.

Palestinci bi na osnovu tog dokumenta osnovali svoju državu na preostalim delovima Zapadne obale ako ispune niz oštrih uslova.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu u ratu 1967. godine i na njoj izgradio desetine jevrejskih naselja.

Palestinci planiraju da osnuju svoju nezavisnu državu na čitavoj toj teritoriji i da ona obuhvati pojas Gaze, a da glavni grad bude istočni Jerusalim.

Oni su u potpunosti odbacili Trampov plan kao pristrasan u korist Izraela.

Izraelski mediji su u poslednjih nekoliko dana su izvestili da je Izrael obavestio palestinskog predsednika Mahmuda Abasa da ne planira da anektira dolinu Jordan, već da će se aneksija ograničiti na dva ili tri bloka jevrejskih naselja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.