U trendu

Netanjahuov kabinet porekao da je Mosad ohrabrio proteste u Izraelu

Kabinet premijera Izraela Benjamina Netanjahua porekao je danas izveštaje zasnovane na procurelim dokumentima Pentagona u kojima se navodi da je rukovdstvo izraelske obaveštajne službe Mosad ohrabrivalo Izraelce da protestuju protiv vladinog plana reforme pravosuđa.

„Objavljivanje u američkoj štmpi je potpuno lažno i neosnovano“, navedeno je u saopštenju kabineta.

„Mosad i njegovi zvačninici nisu ohrabrivali i ne ohrabruju zaposlene u organizaciji da idu na demonstracije protiv Vlade, na političke demonstracije uopšte, ili bilo koju političku aktivnost“, dodaje se u saopštenju.

Rukovodstvo izraelske obaveštajne agencije Mosad ohrabrilo je Izraelce i svoje zaposlene da učestvuju u masovnim protestima protiv planova vlade za reformu pravosuđa, navodi se u procurelim dokumentima Pentagona koji cirkulišu na društvenim mrežama.

Rukovodstvo Mosada „zalagalo se da zvaničnici i izraelski građani protestuju protiv predloženih pravosudnih reformi nove Vlade Izraela, uključujući nekoliko direktnih poziva na akciju“, objavili su Njujork tajms i Vašington post, pozivajući se na dokument Pentagona od 1. marta.

Visoki američki zvaničnici su potvrdili da procureli dokumenti, kako se čini, sadrže legitimne obaveštajne izveštaje, navodi Njujork tajms.

Neki od njih su međutim modifikovani i tačnost dokumenta se dovodi u pitanje, objavili su danas izraelski mediji.

Uprkos činjenici da je nekoliko stotina bivših zaposlenih u Mosadu potpisalo pismo protiv reformi u martu, pravila agencije zabranjuju direktno učešće njenog rukovodstva u političkim krizama.

Neki zaposleni u Mosadu su dobili dozvolu da učestvuju kao privatni građani, dodaje se u novinskom izveštaju.

Visoki izraelski odbrambeni zvaničnici su porekli te izveštaje, a kabinet premijera Izraela je obavestio Njujork tajms da ih proverava.

Ministarstvo pravde SAD je u subotu saopštilo da je povelo istragu.

„Mi smo u kontaktu sa ministarstvom odbrane u vezi sa tim i počeli smo istragu“ , rekao je portparol Ministarstva pravde AFP-u.

Izraelci su protestovali protiv plana Vlade premijera Netanjahua da reformiše pravosuđe svake subote već 14 puta. Povremeno su u tim protestima učestvovale stotine hiljada ljudi.

Protesti su nastavljeni i pošto je vladajuća koalicija, najdesnije orijentisana u istoriji Izraela, zaustavila na mesec dana sprovođenje plana kako bi omogućila dijalog s opozicijom u svojim nastojanjama da oslabi pravosudi sistem.

Desetine procurelih dokumenata koji se uglavnom odnose na rat u Ukranjini se pojavlo na Tviteru, Telegramu i drugim društvenim mrežama u proteklim danima, a Pentagon je saopštio da to razmatra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.