U trendu

Neverovatno: Staljin u Rusiji popularniji danas nego ikada ranije

U Rusiji je nedavno sprovedena godišnja anketa o popularnosti nekadašnjeg lidera SSSR-a, Josifa Visarionoviča Staljina. Većina ispitanika širom rekla je da pozitivno gleda na bivšeg vođu i taj procenat je najveći u proteklih 20-ak godina, objavio je Levada centar.

Čak 51 posto ispitanika na Staljina gleda s poštovanjem, obožavanjem ili simpatijom, prema istraživanju najveće ruske agencije za istraživanja javnog mnjenja.

To je najveći procenat od 2001., otkad se analizira popularnost bivšeg vođe.

Tek je devet posto ispitanika opisalo svoj odnos prema Staljinu kao antipatiju ili mržnju, a 26 posto je priznalo da prema njemu nema nikakvih osećanja.

Staljin je vladao Sovjetskim savezom tri decenije. Pod njegovom vladavinom krajem 30-tih vlasti su sprovele velike čistke koje su uključivale masovna smaknuća i gulage.

Dve godine nakon čistki Sovjetski je savez napadnut u Drugom svetskom ratu. Zemlja je izgubila desetine miliona ljudi. Pobeda u tom ratu i danas je duboki izvor nacionalnog ponosa za Ruse.

Nakon Staljinove smrti 1953. Sovjetski savez prošao je razdoblje ograničene liberalizacije i Staljinove statue i drugi aspekti kulta ličnosti uklonjeni su.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.