U trendu

Nezovoljstvo povodom odluke vlade Japan o radioaktivnoj vodi

SEUL – Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje pozvalo je danas ambasadora Japana u Seulu Koičija Aibošija na razgovor povodom odluke vlade u Tokiju da ispusti zagađenu, radioaktivnu vodu iz nuklearne elektrane Fukušima u more, prenosi južnokorejska informativna TV mreža YTN .

Rojters je ranije izvestio da je ministarstvo spoljnih poslova Kine odluku valde Japana nazvalo „neodgovornom“, kao i da su se japanski ribari oštro suprotstavili ovom rešenju za eliminaciju radioaktivne vode iz Fukušime.

Ispuštanje bi trebalo da počne za otprilike dve godine nakon što se zagađena, radioaktivna voda filtrira i iz nje se eliminišu štetni izotopi.

Dugo se spekulisalo da će vlada doneti ovakvu odluku koja je nekoliko godina odlagana zbog protesta i iz bezbednosnih razloga.

Ipak, odluka je konačno doneta na sednici vlade koja je konstatovala da je otpuštanje zagađene, radioaktivne vode u Pacifik – najbolje rešenje, navodi se u izveštaju AP.

Skoro 1,3 miliona tona zagađene voda, dovoljno da se napuni 500 olimpijskih bazena, trenutno se čuva u ogromnim rezervoarima u nukleranoj elektrani Fukušima uz troškove od skoro milijardu dolara godišnje.

Stručnjaci kompanije TEPKO koja upravlja Fukušimom i vlada Japana saopštili su da se iz radioaktivne vode ne može odstraniti jedino tritium koji u malim količinama, nakon razblaživanja koje je u planu, neće biti štetan po životnu okolinu i zdravlje ljudi, navodeći da se nivo svih ostalih radioaktivnih materijala u vodi može smanjiti na dozvoljeni nivo.

Ipak, neki naučnici su upozorili da nisu poznati dugoročni štetni efekti ispuštanja velikih količina radioaktivne vode na živi svet u moru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.