U trendu

Nikšić: Glavna opstrukcija za formiranje Vlade FBiH ne preti u Domu naroda

SARAJEVO – Glavne opstrukcije za formiranje Vlade Federacije BiH mogli bi da prave predsednik, odnosno potpredsednici FBiH, kaže predsednik SDP-a BiH Nermin Nikšić iističe da ta pretnja nije u Domu naroda federalnog parlamenta.

Nikšić je pojasnio da kandidat SDA za predsednika, odnosno potpredsednika FBiH Refik Lendo, kako je najavio njegov stranački lider, neće dati saglasnost za vladu bez SDA, a onda predlog uopšte ne može doći pred parlamentarce.

„Da bi se uopšte ušlo u proceduru imenovanja Vlade FBiH, bilo da dobije ili ne dobije većinu u bilo kojem domu, moraju potpisati i predsednik i oba potpredsednika FBiH“, pojasnio je NIkšić.

On je za sarajevsku BHT1 tv, rekao da smatra da bi se moglo dogoditi, ako ne budu sprečene opstrukcije, da u FBiH ostane vlada koja je gotovo četiri godine u tehničkom mandatu i to bez tri ministra.

“ Na jednoj od poslednjih sednica federalne vlade demonstrirali smo da političke partije koje čine deo nove parlamentarne većine u FBiH imaju većinu i u sadašnjoj federalnoj vladi i možemo praktično blokirati ili donositi odluke bez ministara iz SDA“, rekao je Nikšić, koji je još najizvjesniji kandidat za novog federalnog premijera.

Lider najjače političke stranke „osmorke“ smatra da ova grupacija stranaka ima stabilnu većinu u Parlamentu FBiH, a materijalizovaće je donošenjem potpisa.

Očekuje 59 ili 60 potpisa, što bi jasno pokazalo da, kako kaže, oni koji žele opstrukcije – opstruišu volju građana.

“ SDA radi to što radi, oni najavljuju blokade. Uspeli su da ostvare većinu u klubu Bošnjaka u Domu naroda, na način da su tri delegata na volšeban način, nekom političkom trgovinom, promienila stranu. Jedan im je pripao iz one famozne kuglice, ‘kinder jajeta'“, kazao je Nikšić, prenela je Srna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.