U trendu

Niš i Šarm el Šeik gradovi pobratimi

ŠARM EL ŠEIK – Sporazum o saradnji, bratimljenju Niša i Šarm el Šeika zaključen je danas u tom poznatom egipatskom letovalištu, a guverner Južnog Sinaja Haled Fuda ocenio je da će odnosi dva grada, proistekli iz tog dokumenta potpisanog sa gradonačelnicm Niša Draganom Sotirovski biti model za bratske odnose u celom svetu.
Nakon svečanog dela razgovora dveju delegacija a kojem su prisustvovale brojne egipatske televizijske ekipe, Sotirovski je za Tanjug rekla da se sporazum tiče saradnje u više oblasti – turizma, obrazovanja, zdravstva, sporta, kulture, nauke i tehnologije.
„Egipatska strana vrlo je zainteresovana za saradnju s našim naučno tehnološkim parkom, za izgradnju smart sitija ovde u Šarm el Šeiku, kao i za mogućnost studiranja mladih Egipćana na Medicinskom fakltetu u Nišu“, rekla je Sotirovski.
Dodala je da je našoj strani kao što je i egipatskim zvaničnicima želja da u Egipat dolaze turisti iz Srbije, cilj da što više Egipćana poseti Srbiju, da im otkrijemo Niš kao što je to učinjeno i sa Tunišanima.
Sporazum je, kako je objasnila, potpisan na pet godina, a deo danasnjih susreta niške delegacije sa zvaničnicima iz Egipta iskorišćen je za intenziviranje razgovora o uvođenju direktne avio linije Niš – Šarm el Šeik.
Sotriovski i Fuda izrazili su uverenje da će saradnja biti nastavljena i posle pet godina i naglasili da je ona odraz politke za koje se zalažu predsednici Srbije i Egipta.
Guverner je ocenio da sporazum predstavlja novu fazu saradnje i integracije dva grada, posebno na polju turizma kao i drugih oblasti, ekonomije, kulture, sporta … da je u interesu oba grada i naroda.
Fuda, koji je prema rečima ambasadora Srbije u Kairu, Miroslava Šestovića jedan od najtuicanijih političkih ličnosti u Egiptu, naglasio je da će sporazum proširiti horizonte u saradnji ne samo dva grada i dva regiona već i dve države i dva naroda.
Čekamo realizaciju i ostalih aspekata saradnje, rekao je Fuda i dodao da ga raduje saradnja sa Gradom Niš koja prevazilazil lokalni nivo.
„Maksimalno smo fokusrani da ova saradnja dostigne maksimum i imaćete našu punu podršku. Očekujemo isto i sa vaše strane i da nam se otvore novi horizonti saradnje“, rekao je Fuda koji je presdedavajući u devet grdova.
Ambasador Egipta Besel Salah naveo je u izjavi za Tanjug pred dolazak delegacije u Egipat da je poseta gradonačelnice Niša novi korak koji vodi ka daljem jačanju poslovnih i ekonomskih veza.
„Poseta otvara nove horizonte za buduću saradnju“, naglasio je i ambasador Salah koji je koorganizator posete zajedno sa Guvernoratom Juznog Sinaja, na čelu sa Fudom koji je Srbiju posetio prošle godine.
Organizatori ocenjuju da je poseta dobra prilika da se Srbija i njeni potencijali promovišu i van afričkog dela Egipta.
U Egiptu boravi delagacija koju čine gradonačelnica Niša sa saradnicima, direktori Aerodroma Srbije i Naučno tehnološkog parka i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj. Takođe, tu su i privrednici iz Niša, predsednik Regionalne privredne komore kao i predstavnici turističkih agencija.
Dogovoreno je da Sarm el Šeik u znak sećanja na ovako veliki događaj dobije statuu Cara Konstantina koja će biti izložena u novom muzeju, a Niš statuu mira, simbol ovog egipatskog grada.
Egipatski zvaničnici podsećaju da je Šarm el Šeik i svetski kongresni centar u kojem i UN organizuju skupove, a ne samo mondenska destinacija koja turiste privlači tokom cele godine jer su kupanje ili ronjenje na koralnim plažama, ili u prirodnim akvarijumima punim zadivljujuće tropske flore i faune, jedinstven doživljaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.