U trendu

Nju Delhi: Broj zaraženih raste, bolnice i krematorijumi puni

NJU DELHI – Odeljenja za intenzivnu negu u Nju Delhiju su gotovo u potpunosti popunjena, a glavni gradski krematorijum prepun, dok prestonica Indije beleži sve veći broj novoobolelih.

Zvaničnici su danas potvrdili da je na teritoriji čitave zemlje ukupan broj zaraženih premašio devet miliona, prenosi AP.

Iako se čini da se brzina širenja virusa u zemlji od oko 1,3 milijarde stanovnika usporava, eksperti upozoravaju da zvanični podaci najverovatnije nude lažnu nadu, s obzirom na to da mnogi slučajevi zaraze mogu ostati neotkriveni.

U prestonici se, međutim, broj novozaraženih povećava. Nadležni su ove nedelje potvrdili da je broj zaraženih na pijacama u Nju Delhiju mnogo veći nego što se mislilo, a poslednjih nedelja prestonica svakoga dana beleži 6.700 novih slučajeva u proseku.

Uprkos tome, pijace su i dalje pune u glavnom i drugim gradovima Indije, nakon sezone festivala od kada je poštovanje mera znanto oslabilo.

Vlada razmatra da pooštri mere na pijacama, ali to još uvek nije učinila, zbog uticaja na ekonomiju. Kazne za nenošenje maski su povećane.

Zdravstveni sistem u prestonici je u velikoj meri opterećen, a glavni gradski krematorijim radi gotovo neprekidno.

Nadležni u Nju Delhiju upozovaju da su se sledeće četiri nedelje ključne.

Indija se nalazi na trećem mestu u svetu po broju preminulih od kovid-19, iza SAD i Brazila, a po broju potvrđenih slučajeva zaraze na drugom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.