U trendu

Norveška: Lider opozicionih labursta na putu da pobedi

OSLO – Norveške opozicione stranke levog centra na putu su da pobede na parlamentarnim izborima u zemlji, u kojoj je predizborna rasprava bila usredsređena na ekonomsku nejednakost i klimatske promene, pokazuju projekcije objavljane danas po završetku glasanja na parlamentarnim izborima.

Očekuje se da će lider Laburističke partije Jonas Gar Stor sastaviti sledeću vladu, koja će bilti ili manjinska ili koaliciona sa nekoliko drugih stranaka, čime će okončati osam godina vlasti konzervativne premijerke Erne Solberg, preneo je Rojters.

Da bi formirao održivu vladu, Stor mora da ubedi potencijalne partnere levog centra da naprave kompromis u pogledu politike, od nafte i privatnog vlasništva do odnosa Norveške sa Evropskom unijom.

Sa nešto više od polovine prebrojanih glasova, laburisti i četiri stranke levog centra mogle bi da osvoje većinu od 102 mesta u parlamentu, u odnosu na 81 koliko ih imaju trenutno, predviđa Direkcija za izbore.

Za parlamentarnu većinu potrebno je 85 poslaničkih mesta.

Ako se projekcije pokažu tačnim, Stor bi mogao da formira većinsku vladu sastavljenu od laburista, Partije centra i Socijalisticke levice koja bi imala 87 mesta u parlamentu i izbegne saradnju sa marksističkom Crvenom strankom ili zelenima koji su protiv naftne politike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar