U trendu

Norveška: Potpisan izmenjeni sporazum sa SAD

OSLO – Norveška je potvrdila danas da je potpisala izmenjeni sporazum sa SAD o načinu regulisanja američke vojne aktivnosti na svom tlu, koji će omogućiti SAD da gradi objekte na tri norveška aerodroma i jednoj pomorskoj bazi.

Kako prenosi Rojters to neće biti samostalne američke baze i dodaje da taj sporayum pre stupanja na snagu mora da ratifijuje parlament.

„Sporazum reguliše i olakšava američko prisustvo, obuku i vežbe u Norveškoj, omogućavajući tako brzo jačanje zemlje u slučaju krize ili rata“, navodi se u saopštenju vlade.

Odnosi između Norveške i Rusije, koji dele arktičku granicu, postepeno su se poboljšavali nakon hladnog rata, ali je došlo do izvesnog zahlađenja kada je Moskva pripojila Krim 2014. godine, što je pokrenulo napetosti sa nagomilavanjem vojske na obe strane granice, ali obe države istovremeno nastoje da sarađuju u lokalnim pitanjima.

Od ulaska u NATO 1949.godine Norveška zastupa stav da neće da dozvoli uspostavljanje stranih baza u miru ili skladištenje nuklearnog naoružanja, a da su trupe zapadnih saveznika dobrodošle da vežbaju na njenom tlu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.