U trendu

Norveška: Stranke levog centra počinju razgovore o vladi

OSLO – Norveške opozicione stranke levog centra danas će zapoceti koalicione razgovore kako bi pokušale da formiraju većinsku vladu nakon što su odnele odlučujuću pobedu na parlamentarnim izborima.

Lider laburista Jonas Gar Stere bi morao da se pozabavi zabrinutošću birača zbog globalnog zagrevanja i velike razlike u bogatstvu stanovništva, piše Rojters.

Stereov cilj je da ubedi seosku stranku centra i većinu urbane socijalističke levice da mu se pridruže, što bi njegovom kabinetu dalo 89 mesta, četiri više nego što je potrebno za većinu u skupštini od 169 mesta.

„Verujem da je vredno pokušati formirati većinsku vladu“, rekao je Stere nakon prebrojavanja glasova.

Stere mora da ubedi centar i socijaliste da naprave kompromis u pogledu politika koje se kreću od nafte i privatnog vlasništva, do EU van odnosa Norveške sa blokom.

Konkretno, Stere ih mora ubediti na kompromis u pogledu energetske politike, uključujući i to gde će se naftnim kompanijama dozvoliti da istražuju ugljovodonike, dok istovremeno smanjuju emisiju gasova u skladu sa Pariskim sporazumom.

Većina stranaka veruje da će nafta vremenom igrati manju ulogu, i nadaju se da će se inženjersko znanje naftnih kompanija moći da prenese na obnovljivu energiju uključujući vetar na moru.

„Mislim da će nova koalicija povećati rad na pitanju klime jer su Međunarodna agencija za energiju (IEA) i Međuvladin panel o klimatskim promenama (IPČ) naglasili hitnost situacije sa kojom se svet suočava“, rekla je Tina Margret Saltvedt, glavni analitičar Nordea banke za održive finansije.

Konzervativna premijerka Erna Solberg je rekla da će se povući čim nova vlada bude spremna, a kabinet na čelu sa Stereom potencijalno će stupiti na dužnost sredinom oktobra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.