U trendu

Nova izjava Bila Gejtsa o vakcinaciji šokirala celu planetu

Američki milijarder i osnivač Majkrosofta Bil Gejts u poslednje dve godine često je komentarisao pandemiju korona virusa i isticao značaj masovne vakcinacije, nedavno je priznao da je od vakcina i terapija očekivao više.

Gejts je u razgovoru za istraživački centar „Policy Exchange“ rekao da bi „apsolutno užasan“ broj smrtnih slučajeva i ekonomska šteta koje je korona virus donela trebalo da podstaknu finansiranje projekata koji imaju za cilj poboljšanje vakcina, tretmana i dijagnostičkih testova koji će biti neophodni za obuzdavanje sledeće pandemije.

„Znate, nismo imali vakcine koje blokiraju prenos. Imamo vakcine koje vam pomažu da budete zdraviji, ali one su samo malo umanjile prenos. Potreban nam je nov način proizvodnje vakcine“, rekao je Gejts britanskom sekretaru za zdravlje Džeremiju Hantu, a prenosi Žena Blic.

Kovid vakcine delimično blokiraju prenos virusa, ali su efikasnije u sprečavanju teških oblika bolesti, piše „Gardijan“. Stručni panel za efikasnost vakcine u Velikoj Britaniji procenio je da je efikasnost zaštite nakon dve doze Fajzera 75 odsto, a nakon dve doze AstraZeneke 65 odsto, a obe vakcine daju 95 odsto zaštite od hospitalizacije. Međutim, imunitet vremenom slabi.

Osnivač Majkrosofta kritikovao je i činjenicu da nema efikasnih tretmana za Kovid, te neuspeh dijagnostičkog testiranja.

„Biće potrebno desetine milijardi dolara za istraživanje i razvoj i oko milijardu godišnje za radnu grupu za pandemiju na nivou SZO“, rekao je on misleći na pripremu za narednu pandemiju koja će zadesiti svet, a za koju smatra da bi mogla da bude gora od Kovida-19.

Radna grupa SZO bi vršila nadzor nad pandemijom i vodila ono što je Gejts nazvao „igra sa klicama“ gde bi zemlje vežbale odgovore na događaje koji bi mogli da izazovu sledeću krizu, kao što je primera radi bioterorista koji oslobađa male boginje na 10 aerodroma.

„Postoje prirodno izazvane epidemije i epidemije izazvane bioterorizmom koje bi mogle da budu i gore od onoga što smo iskusili danas. A, ipak, napredak u medicinskoj nauci treba da nam pruži alate koje bismo, znate, mogli da napravimo drastično bolje. Dakle, mislim da bi ovo trebalo da bude prioritet. Sledeće godine će ta izdvajanja morati da se izvrše, uključujući ovu globalnu radnu grupu za pandemiju“, zaključio je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.