U trendu

”Nova” Plava karta EU – bolji uslovi za visokokvalifikovane

BRISEL – Evropski parlamet i Savet Evropske unije postigli su dogovor o novim pravilima za ulazak i boravak visokokvalifikovanih radnika izvan EU, prema revidiranoj Direktivi o Plavoj karti.

Nova šema će uvesti efikasna pravila za privlačenje visokokvalifikovanih radnika u EU, uključujući fleksibilnije uslove za prijem, poboljšana prava i mogućnost lakšeg kretanja i rada između država članica EU, navode u Briselu.

Dodaje se da je sporazum o revidiranoj Plavoj karti ključni cilj Novog pakta o migracijama i azilu.

Promene u okviru nove šeme za Plavu kartu uključuju fleksibilnije zahteve koji se odnose na potreban prag zarade, koji će sada se smanjiti na jedan do 1,6 pomnoženo sa prosečnom bruto godišnjom zaradom, što će ga učiniti dostupnijim većem broju ljudi.

Minimalno trajanje ugovora o radu takođe će se smanjiti na šest meseci, a dodatni motiv za privlačenje i zadržavanje visokokvalifikovane radne snage u EU biće i nova mogućnost porodicama radnika da ih prate i sami pristupe tržištu rada EU.

Istovremeno, nosioci Plave karte EU i članovi njihovih porodica moći će da se presele u drugu državu članicu na osnovu pojednostavljenih pravila mobilnosti nakon 12 meseci zaposlenja u prvoj državi članici.

Takođe će se uzeti u obzir periodi vremena provedenog u radu u različitim državama članicama, što će olakšati pristup statusu dugoročnog rezidenta u EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.