U trendu

Nove Makronove mere koštaće do 10 milijardi evra

Francuski predsednik Emanuel Makron priznao je da je delimično odgovoran za gnev koji je izazvao višenedeljne proteste u Francuskoj, prenosi AP.

AP ocenjuje da je to neuobičajeno priznanje za lidera izabranog prošle godine.

„Verovatno nismo mogli da za godinu i po dana donesemo dovoljno brze i dovoljno snažne odgovore“, rekao je Makron sinoć u televizijskom obraćanju naciji.

Makron je priznao i da je možda ostavio utisak „da ne mari“ za brige građana, kao i da je „možda povredio“ neke ljude svojim komentarima, primećuje američka agencija.

AP navodi da Makrona mnogi u Francuskoj smatraju arogantnim, između ostalog jer je jednom prilikom nezaposlenom muškarcu rekao da bi bilo dovoljno da „pređe ulicu da bi mu našao posao“, a jednom penzioneru je savetovao da se ne žali.

Mere koje je francuski predsednik Emanuel Makron sinoć najavio u cilju smirivanja talasa protesta širom zemlje, koštaće između osam i 10 milijardi evra, rekao je državni sekretar u francuskom Ministarstvu finansija Olivije Disopt.

„U procesu smo preciziranja (rashoda) i videćemo kako ćemo to finansirati“, rekao je Disopt francuskoj televiziji BFM.

Makron je, u sinoćnjem televizijskom obraćanju javnosti, najavio da će povećati plate radnicima s najnižim primanjima i smanjiti poreze penzionerima, u okviru daljih ustupaka s ciljem da se smire višenedeljni protesti koji su uzdrmali njegov autoritet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар