U trendu

Nove mere oporavljaju turizam i ekonomju Crne Gore

PODGORICA – Crnogorski ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović izjavio je da ga raduju nove epidemiološke mere, koje će otvoriti mogućnost za oporavak turizma i celokupne ekonomske aktivnosti u zemlji.

Milatović je to rekao nakon odluke Ministarstva zdravlja da ukine obavezu negativnog testa za ulazak u Crnu Goru i da se omogući slobodno kretanje unutar države.

Ocenio je da će obe mere pozitivno uticati na aktivnosti u sektoru turizma, kao i celokupne ekonomije i da će ostati na snazi.

Milatović je saopštio da kretanje bez ograničenja postoji u većini zemalja Evropske unije.

„Albanija i Hrvatska su prošle puno bolje od Crne Gore u smislu aktivnosti u turističkom sektoru, a istovremeno imaju mnogo manji nivo zaraženih po stanovniku od nas. Crnogorska ekonomija je u trećem kvartalu prošle godine, upravo zbog ograničenja ulaska turista, izgubila oko 450 miliona evra“, kazao je Milatović, preneo je portal RTCG.

Dodao je da će ukidanje ograničenja međugradskog saobraćaja vikendom ne samo pozitivno uticati na kvalitet života i navike građana, već će imati i pozitivne efekte na sektor ugostiteljstva i zimsku turističku sezonu.

Podsetio je da Ministarstvo ekonomskog razvoja u saradnji sa drugim resorima vlade, pre svega Ministarstvom finansija, danonoćno i intenzivno radi na kreiranju paketa podrške za privredu i građane za prvi kvartal ove godine, te dodao da se nada da u skorijoj budućnosti taj plan moći da predstave javnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.