U trendu

Novi državni sekretar SAD – naftni magnat, blizak Rusiji

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp danas je imenovao izvršnog direktora naftne i gasne kompanije „Ekson mobil“ Reksa Tilersona za novog državnog sekretara, a AP ocenjuje da on ima veliko iskustvo u radu sa drugim zemljama, ali samo kao biznismen, a ne kao diplomata.

Kritičari, ipak, ocenjuju da je njegovim imenovanjem nastavljen trend biranja saradnika koji će se zalagati za bolje odnose sa Moskvom.

„Njegova istrajnost, široko iskustvo i duboko razumevanje geopolitike čine ga odličnim izborom za državnog sekretara“, obrazložio je Tramp u saopštenju koje je objavio njegov tranzicioni tim, prenosi Rojters.

Tilerson će, prema njegovim rečima, promovisati regionalnu stabilnost i fokusirati se na suštinu interesa nacionalne bezbednosti SAD.

„Reks zna kako se upravlja svetskim preduzećima, što je ključno za uspešno vođenje Stejt departmenta“, ocenio je novoizabrani predsednik SAD.

Tilerson je rekao da je počastvovan što ga je Tramp izabrao za državnog sekretara i istakao da deli njegovu viziju vraćanju kredibiliteta odnosima SAD u spoljnoj politici i unapređenju nacionalne bezbednosti te zemlje.

SAD se, naglasio je, moraju usredsrediti na unapređenje svojih savezništava, ostvarivanje nacionalnih interesa i jačanje svoje snage, bezbednosti i suvereniteta.

Tilerson (64), počeo je kao inženjer proizvodnje u kompaniji „Ekson“ 1975. godine, od tada je radio samo u toj kompaniji, a očekivalo se da ode u penziju sledeće godine.

„Karijera Reksa Tilersona je otelovljenje američkog sna. Napornim radom, posvećenošću i pamentnim nagodbama, Reks se uzdigao do izvršnog direktora “Ekson mobila“, jedne od najvećih i najpoznatijih svetskih kompanija“, naveo je Tramp u saopštenju.

„Ekson“ je kompanija, koja posluje u više desetina zemalja, od kojih su neke politički nestabilne ili udaljene od politike SAD, među kojima je i Rusija.

Direktor globalnog programa za naftna tržišta u Centru za globalnu energetsku politiku na Univerzitetu u Kolumbiji Anton Half podseća da je kompanija Ekson, kao i druge naftne kompanije, morala da radi na razvoju svoje diplomatije i spoljnih odnosa, te ocenjuje da će Tilersonu veštine koje je usavršio u toj firmi pomoći u obavljanju nove funkcije.

Prema „Forbsovoj“ listi najmoćnijih ljudi, Tilerson trenutno zauzima 25. mesto.

Agencije podsećaju da ga je Kremlj nagradio „ordenom prijateljstva“, što je najviša počast koju Moskva može da dodeli stranom državljaninu, a poznat je i kao kritičar sankcija uvedenih Rusiji.

Takođe, ocenjuje sajt „Politiko“, Tilerson je godinama pregovarao velike poslovne dogovore sa Rusijom.

Uoči Tilersonovog imenovanja, portparol Kremlja Dmitrij Peskov za njega je rekao da je on veliki profesionalac koga lično poznaje i predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Tilerson se više puta sastao sa Putinom“, rekao je Peskov i dodao da se Kremlj nada da će novi državni sekretar pokazati profesionalnost i konstruktivan stav,preneo je Tas s.

O svom odnosu sa Putinom, Tilerson je pre nekoliko godina rekao da se njih dvojica poznaju od 1999. godine i da „imaju veoma blizak odnos“.

Očekuje se da će Tilerson, koji je postao izvršni direktor 2006. godine, povući sa te funkcije 2017, navodi američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.