U trendu

Krvavi pir na Cveti u Egiptu: ID preuzela odgovornost za eksplozije

Ispred hrišćanske crkve u Aleksandriji danas je odjeknula eksplozija, javili su egipatski državni mediji, samo par sati nakon što je u sličnoj eksploziji u crkvi severno od Kaira ubijeno 25 osoba.

Državna televizija navodi da je bombaš-samoubica aktivirao eksploziv pri čemu su dve osobe ubijene, a 21 osoba povređena, kod crkve Svetog Marka u Aleksandriji, prenosi Rojters.

Egipatska koptska crkva saopštila je da je patrijarh Tavadros II prisustvovao današnjoj službi u toj crkvi.

Ranije danas, u eksploziji u crkvi u Tanti, severno od Kaira ubijeno je najmanje 25 osoba dok ih je 60 ranjeno, navodi britanska agencija.

AFP ocenjuje da je očito reč o napadu na koptske vernike. Za sada niko nije preuzeo odgovornost ni za jednu od današnjih eksplozija.

Ministarstvo: Bombaš samoubica izazvao eksploziju,11 ubijenih

Egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da iza napada na crkvu Svetog Marka u Aleksandriji, u kojoj je ubijeno najmanje 11 osoba, stoji bombaš samoubica.

Kako se navodi, bombaš je pokušao da „uleti u crkvu u kojoj je koptski patrijarh Tavadros II predvodio prazničnu službu, ali je aktivirao bombu kada ga je policija sprečila da uđe, prenosi AFP.

Zvaničnici Koptske crkve saopštili su da je patrijarh Tavadros II napustio crkvu pre eksplozije.

Ranije danas, u eksploziji u crkvi u Tanti, severno od Kaira ubijeno je najmanje 25 osoba dok ih je 60 ranjeno.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost ni za jednu od današnjih eksplozija.

ID preuzela odgovornost za eksplozije u Egiptu

Islamska država preuzela je danas odgovornost za dva napada na koptske crkve u Egiptu u kojima je poginulo 37 osoba, a ranjeno oko 100.

Kako se navodi, ekstremisti su i ranije preuzeli odgovornost za napade na egipatsku koptsku manjinu, i obećali da će i dalje preduzimnati napade protiv hrišćana, koje smatraju saveznicima Zapada u ratu protiv islama, prenosi AP.

Napad na egipatske crkve osudile su Nemačka, Francuska, Izrael, kao i papa Franja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar