Novi izveštaj NATO-a: Da li je sukob sa Rusijom zaista realan?

Vojni konflikt između Rusije i NATO-a je malo verovatan, ali je ujedno i moguć, navodi se u izveštaju Odbrambenog koledža NATO-a „Značaj Pribaltike: Zaštita severoističnih granica NATO-a“.

U dokumentu se navodi da je u Pribaltiku potreno poslati još američkih trupa, jer su upravo to zemlje koje bi mogle za Moskvu da postanu „način za rušenje celokupne evropske arhitekture bezbednosti“.

„Za poslednjih 10 godina Rusija je pokazala nameru da želi da naruši arhitekturu evropske bezbednosti. Rizik vojnog konflikta sa Rusijom je mali, ali ne treba ga ujedno posmatrati isključivo kao verovatnoću. Kako bi se umanjio rizik, potrebno je pojačati potencijal obuzdavanja jačanjem američkih snaga u Pribaltiku“, ističe se u dokumentu.

Mediji podsećaju i da je kongres SAD prethodno predložio članicama NATO-a iz istočne Evrope da uzimaju povoljne kredite kako bi kupovale američku vojnu tehniku.

To je urađeno sa razlogom jer te zemlje mahom koriste sovjetsko i rusko naoružanje, otkuda i proizilazi zavinsost od Rusije u vidu kupovine rezervnih delova.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.