U trendu

Novi protest bugarskih nacionalista na granici s Turskom

Bugarski nacionalisti nastavili su danas proteste na granici sa Turskom kako bi sprečili 50.000 bugarskih državljana koji žive u Turskoj da uđu u Bugarsku i glasaju na sutrašnjim izborima.

Nacionalisti su najavili da će na granici ostati do sutrašnjeg glasanja, prenosi AP uz ocenu da protesti označavaju novu eskalaciju odnosa između Bugarske i susedne Turske zbog otvorene podrške Ankare novoj partiji koja predstavlja pozamašnu tursku manjinu u Bugarskoj.

Demonstranti danas stoje sa strane puta, ali su upozorili da će ponovo blokirati saobraćaj ako glasači iz Turske nastave da pristižu.

Bugarski nacionalisti tvrde da turski zvaničnici primoravaju glasače iz dijaspore da podrže DOST, protursku partiju koja prvi put učestvuje na opštim izborima i, kako nacionalisti smatraju, predstavlja pretnju po bugarske interese.

Demonstranti su juče, po drugi put ove nedelje, blokirali saobraćaj na granici sa Turskom, primoravši putnike da izađu iz autobusa i pređu granicu pešice, dok televizijski snimak pokazuje da su prema nekima primenjivali i silu.

Vlada u Sofiji je juče odžala hitan sastanak i poslala obimne policije snage da otklone blokadu i ponovo uspostave saobraćaj na bugarsko-turskoj granici, a tom prilikom nije prijavljeno da je iko povređen.

Oko 10 odsto od 7,2 miliona Bugara su turskog porekla ili su muslimani, a više od od 300.000 ih je trajno naseljeno u susednoj Turskoj, ali i dalje imaju bugarski pasoš i pravo glasanja u Bugarskoj, navodi američka agencija.

Napeti odnosi su izazvali i razmirice između predsednika Bugarske i Turske, pa je tako turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u četvrtak kritikovao ono što je nazvao pritiskom na tursku manjinu u Bugarskoj uoči glasanja.

Na to mu je ubrzo odgovorio bugarski predsednik Rumen Radev, poručivš da njegova zemlja neće prihvatiti lekcije o demokratiji od Turske.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.