U trendu

Novi protesti u Hongkongu, bačene zapaljive bombe

 Demonstranti su se danas ponovo okupili na ulicama Hongkonga, prkoseći policijskim upozorenjima da je okupljanje ilegalno.

Policija je saopštila da su izgrednici bacali zapaljive bombe i tako oštetiti i stanicu metroa.

Mitinzi u Koulunu i mali skup penzionera ispred zgrade hongkonške policije predstavljaju nastavak pritiska na šeficu vlade Hongkonga Keri Lam da prihvati zahteve demonstranata pre godišnjeg obraćanja u sredu.

Na protestu u Koulunu, koji je policija proglasila nelegalnim, učestvovalo je više hiljada ljudi. Njih je na distanci pratila policija u opremi za razbijanje demonstracija.

Ispred zgrade policije se okupilo oko 200 ljudi, od kojih mnogi u penziji. Taj skup je protekao mirno iako su neki od okupljenih vredjali policajce koji nisu intervenisali. Protest je održan i u jdnom tržnom centru, takodje uz prisustvo par stotina ljudi.

Većina demonstranata je nosila maske za lice uprkos zabrani donetoj prošle nedelje. Za nošenje maske na demonstracijama kazna je godinu dana zatvora.

Policija je na Fejsbuku navela da su demonstranti bacili zapaljive bombe na stanici metroa Koulun i tako „izazvali pretnju bezbednosti gradjana“ ali da nije bilo povredjenih.

Ipak, sveukupno je na ulicama bilo mnogo manje ljudi nego u nekim od prethodnih protesta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar