U trendu

NRF: Talibani izgubili osam boraca u dolini Padžšir

KABUL – Talibani su izgubili osam boraca u sukobima sa snagama u dolini Pandžšir, potvrdio je danas portparol pokreta otpora u ovoj avganistanskoj pokrajini Fahim Dašti.

Dašti je saopštio da su se borbe vodile juče na zapadnim prilazima doline Pandžšir, gde su talibani napali položaje Nacionalnog pokreta otpora (NRF), grupe lojalne lokalnom lideru Ahmadu Masudu, prenosi Rojters.

Dašti je rekao da je napad, koji je možda bio test za mogućnosti odbrane doline, odbijen i da je osam pripadnika talibana ubijeno, a isto toliko ranjeno, dok su dva pripadnika snaga NRF povređena u sukobima.

Ahmad Masud, sin Ahmada Šaha Masuda, vođe Tadžika kojeg su devedesetih godina ubili talibani, u provinciju Pandžšir je okupio nekoliko hiljada pristalica, sastavljenih od lokalnih milicija i ostataka jedinica vojske i specijalnih snaga.

On je pozvao na pregovore sa talibanima, ali je saopštio i da će se njegove snage odupreti ako njihova provincija bude napadnuta.

Značajne snage talibana prebačene su u to područje, ali su dve strane do sada vodile pregovore i izbegavale su borbe.

Od pada Kabula 15. avgusta, Pandžšir je jedina provincija koja se uspešno odupire talibanima, dok se i u severnoj provinciji Baghlan neke lokalne grupe sukobljavaju sa talibanskim snagama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.